O afacere de proportii are nevoie de spatii imobiliare pe masura. Fie ca vorbim despre depozitele de marfuri, cladiri de birouri sau de arhivare, orice companie necesita astfel de spatii.
In privinta spatiilor de depozitare, Catalina Patrichi, directorul executiv in cadrul unei agentii imobiliare, ne-a declarat ca in Bucuresti cererea pentru astfel de spatii este cu 50% mai mare decat oferta. Cerere mare, preturi pe masura. Catalina Patrichi ne-a mai spus ca pretul unui metru patrat in cazul unui spatiu de depozitare poate varia intre trei si zece euro, in functie de conditiile oferite. Cele mai mici preturi sunt cele practicate pentru depozitele vechi, fara facilitati precum aer conditionat, sistem de manipulare a marfurilor sau sistem de securitate. Chiar daca sunt la mare cautare, exista o parte a antreprenorilor care construiesc hale de depozitare pentru vanzare si nu pentru a le inchiria. De exemplu, pretul cu care se poate vinde o hala de depozitare nou-construita de 1.800 de metri patrati in apropierea Bucurestiului se ridica la peste 1 milion de euro. In aceeasi zona, un astfel de spatiu de depozitare vechi si cu o dimensiune mai mica, de aproximativ 1.200 de metri patrati, costa 450.000 de euro.
In acelasi timp, si terenurile de langa Bucuresti sunt cautare de constructorii de spatii de depozitare. Potrivit unui post de televiziune, recent, o companie americana a finalizat o parte din cel mai mare depozit din Romania, aflat la 20 km de Bucuresti.
Depozitul se va intinde pe o suprafata de aproximativ 320.000 de metri patrati. (A.S.)