Atrasi de mana de lucru ieftina, intreprinzatorii spanioli cauta teren agricol in Romania pentru cultivarea capsunilor. Potrivit unei informatii furnizate un post de televiziune, oamenii de afaceri au identificat deja si locul propice pentru aceste culturi, fiind vorba despre terenuri din judetul Cluj, situate intre Turda si Campia Turzii.
Potrivit aceluiasi post de televiziune, negocierile cu autoritatile romane vor incepe saptamana viitoare, dar spaniolii au venit deja sa verifice calitatea pamantului pe care vor sa faca agricultura.
Motivul pentru care spaniolii sunt interesati in special de terenul din apropiere de Campia Turzii este faptul ca acesta nu este poluat cu produse chimice si este situat intr-o zona cu precipitatii abundente. Initiativa prezinta interes si pentru piata fortei de munca locala, iar tranzactia este luata in serios si de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), pentru ca o astfel de investitie atrage dupa sine si crearea catorva sute de locuri de munca. Ramane de vazut daca salariile capsunarilor din tara vor fi la fel ca si cele ale romanilor capsunari din Spania.
"Capsunile, dupa cum stim, cresc foarte bine si in Romania. Probabil ca fratii nostri care au plecat dincolo vor reveni si vor lucra la capsuni in Romania", a declarat Daniel Ion, director AJOFM Cluj. La inceputul anului, Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca a primit din partea angajatorilor spanioli o oferta de 1.000 de locuri de munca in agricultura, unde romanii ar putea castiga pana la 1.000 de euro pe luna.

Pretul mic al terenurilor, motiv de investitie

Primarul din Campia Turzii spune ca oamenii de afaceri spanioli sunt interesati de terenurile din zona si fiindca preturile sunt mult mai mici decat in alte tari ale Uniunii Europene. Ioan Vasinca sustine ca o delegatie de oameni de afaceri spanioli, condusa de primarul Madridului, va sosi in cateva zile in judetul Cluj pentru a discuta despre aceasta afacere. (Andreea Stefan)