Spania, Irlanda si Grecia au imprumutat in ultima perioada aproape 10 miliarde de euro prin emisiuni de obligatiuni.
In schimb, Ungaria a imprumutat mai putini bani decat isi propusese, iar Ministerul de Finante al Romaniei nu reuseste sa atraga de pe piata locala fondurile necesare acoperirii deficitului, relateaza MONEY.ro.
Spania, Irlanda si Grecia, tari cu deficite si datorii publice mari, au reusit sa atragă banii solicitati la ultimele licitatii organizate. Pietele financiare par sa se relaxeze dupa ce Uniunea Europeana a lansat programul de ajutor de 750 miliarde menit sa limiteze riscul de contagiune a problemelor fiscale din tarile PIGS (Portugalia, Irlanda, Grecia si Spania).
La licitatia Greciei pentru bonuri cu maturitatea la 13 saptamani, oferta a fost depasita de 3,85 ori de cerere. Bonurile in valoare de 1,95 miliarde de euro au fost vandute la un randament de 4,05% pentru investitor.
Desi rating-ul i-a fost scazut luni de catre agentia Moody’s, Irlanda a vandut marti 1,5 miliarde de euro in obligatiuni cu maturitatea la 10 si 6 ani. Pentru obligatiunile pe 6 ani, oferta a fost suprascrisa de 3,6 ori, scrie Bloomberg.
Marti, Spania a mai iesit cu inca aproape 6 miliarde de euro pe piata sub forma de bonuri de treorerie. Bonurile la 12 luni au reprezentat 4,25 miliarde de euro din aceasta suma (oferta suprascrisa de 1,95 ori), iar cele la 18 luni au reprezentat 1,72 miliarde de euro (oferta suprascrisa de 2,44 ori).
Pe de alta parte, la cateva zile dupa ce FMI a sistat platile, Ungaria a incercat marti sa vanda bonuri pe 3 luni in valoare totala de 45 miliarde de forinti (160 milioane de euro). Investitorii nu s-au inghesuit insa, bonuri in valoare de 10 miliarde de euro ramanand nevandute. De asemenea, dobanzile au crescut de la 5,28% acum o saptamana, la 5,47%.
In mod similar, Ministerul de Finante al Romaniei incearca de cateva luni sa atraga finantari serioase prin licitatiile pe care le organizeaza. Luni, MFP a scos la licitatie titluri de stat cu scadenta la 12 luni in valoare totala de 750 milioane de lei. Din aceasta oferta, doar titluri de 162 milioane de lei au fost vandute, asta pentru ca randamentele cerute de banci depaseau limita de 7% impusa de MFP.
Finantele vor incerca pe 28 iulie sa atraga 400 milioane de euro de pe piata interna, printr-o emisiune de de titluri de stat denominata in euro. Dobanda oferita este de 5% pe an, iar banii vor fi folositi pentru finantarea defictului.