Ministrul Finantelor, Gheorge Pogea, a afirmat ca Guvernul va gasi o modalitate legala pentru trimiterea pentru 10 zile in concediu fara plata a bugetarilor.
"Sa ne dea in judecata daca incalcam legea, sindicatele pot sa o faca, dar vom gasi o modalitate sa trimitem in concediu legal angajatii de la stat. Vom respecta legea", a declarat Pogea, dupa discutiile cu sindicatele.
Ministrul a mai mentionat ca ordonatorii principali de credite vor fi flexibili in discutiile cu reprezentantii angajatilor si a precizat ca Executivul nu vrea sa-i "deranjeze" pe angajatii din sistemul public.
Pe de alta parte, presedintele SedLex, Vasile Marica, a anuntat, la finalul discutiilor de la Ministerul Finantelor, ca sindicatele analizeaza posibilitatea unei actiuni in justitie impotriva guvernului, pentru anularea masurii de trimitere in concediu fara plata a bugetarilor.
"Ne gandim serios daca sa dam in judecata guvernul, pentru ca vor sa ne puna in fata faptului implinit. Nu suntem de acord cu cele 10 zile fara plata. Trebuie sa se gaseasca solutii astfel incat sa se ajunga la o solutie de compromis", a spus Marica.
O luna are, de regula, 21 de zile lucratoare. Daca din cele 21 de zile 10 vor fi fara plata, rezulta ca bugetarii vor primi pe luna respectiva, doar jumatate din salariu.
Solutia lui Pogea este superflua, deoarece luna urmatoare ar trebui sa o ia de la capat. In schimb, o economie definitiva si echivalenta la buget s-ar obtine doar daca ar fi desfiintat un minister. De pilda Ministerul Turismului.