Incepand de ieri, soferii implicati in accidente de circulatie usoare vor putea sa anunte producerea acestora direct la asigurator. In prima zi de cand a intrat in vigoare constatarea amiabila, unii dintre soferii implicati in tamponari au mers tot la Biroul Politiei Rutiere, pentru ca nu cunosteau noile reglementari.

Constatarea amiabila pentru accidentele rutiere usoare, care se aplica incepand de ieri, presupune ca soferii implicati in incidente soldate cu avarierea masinilor sa se inteleaga in ceea ce priveste conditiile producerii evenimentului rutier. Procedura de constatare amiabila de accident se aplica de mult timp in majoritatea statelor europene si are rolul sa simplifice circuitul obtinerii de catre persoana prejudiciata a despagubirii la care este indreptatita in baza asigurarii.
Procedura se aplica numai cand sunt indeplinite concomitent patru conditii: s-a produs un accident rutier soldat doar cu pagube materiale, au fost implicate maximum doua vehicule care detin RCA valabil la data producerii accidentului, evenimentul rutier are loc pe teritoriul Romaniei si nu a fost comisa o infractiune prevazuta de Codul Rutier. Conducatorii auto implicati intr-un asemenea accident trebuie sa completeze si sa semneze formularul de constatare amiabila de accident si sa-l depuna la societatea de asigurare la care este incheiata polita RCA sau la asiguratorul celuilalt proprietar de autovehicul, daca vrea despagubiri. Daca una dintre parti nu este de acord cu semnarea documentului, constatarea accidentului va putea fi facuta numai de unitatea de politie competenta. Asiguratorul la care s-a depus documentul de constatare amiabila este obligat sa efectueze constatarea avariilor, sa elibereze documentul de introducere in reparatie a vehiculului, sa stabileasca vinovatia si sa deschida dosar de dauna.

Politistii sunt multumiti de noua reglementare

Printr-o dispozitie a Ministerului Administratiei si Internelor, politistii de la Rutiera au fost instiintati ca, potrivit noilor reglementari pentru accidentele fara victime, la politie trebuie sa se prezinte soferii implicati in tamponari intre mai multe masini sau cei care nu se inteleg.
Ieri, in prima zi de cand a intrat in vigoare constatarea amiabila, politistii din cadrul Biroului Politiei Rutiere Craiova au avut mai putin de munca, pentru ca din zece soferi care s-au prezentat cu masinile lovite, cinci au plecat la asiguratori. "Astazi (ieri - n.r.) s-au prezentat mai putini soferi implicati in accidente usoare fata de ieri. Pana la ora 16.00, zece soferi au solicitat autorizatii de reparatii. Jumatate dintre ei, cei care s-au inteles in ceea ce priveste conditiile in care s-a petrecut accidentul, au fost indrumati catre asiguratori", a explicat comisar Emil Zuican, seful Biroului Politiei Rutiere.
De cealalta parte, asiguratorii spun ca s-au descurcat destul de bine pentru prima zi, insa e loc si de mai bine. "Am avut cateva cazuri pe care le-am rezolvat fara probleme. In ceea ce priveste formularele de constatare amiabila, acestea se elibereaza odata cu asigurarea. Cei care au fost implicati in accidente usoare si nu au acel formular trebuie sa vina la noi pentru a-l obtine", a precizat Marius Flori, directorul ASIROM Dolj.