Pe piata romaneasca de leasing, o companie a prelungit deja perioada de finantare a contractelor de la cinci la sapte ani pentru orice marca de masina. Astfel, "clientii vor beneficia de rate mai mici, pentru ca in loc sa fie esalonate pe patru-cinci ani, acum sunt esalonate pe sapte ani", ne-a declarat un reprezentant al companiei Motoractive.
In plus, "clientul de leasing este automat eligibil pentru o suma mai mare si isi va putea cumpara o masina mai scumpa", potrivit aceleasi surse. ßi reprezentantii companiei BCR Leasing apreciaza ca "tendinta de crestere a perioadei de finantare cuprinse in contractul de leasing reprezinta, cel putin la nivelul clientilor persoane fizice, un avantaj ce permite incadrarea unui numar mai mare de persoane in baremul de creditare impus de BNR, de 30% din venitul cumulat al membrilor de familie". In plus, "aceasta tendinta se va mentine si atunci cand nivelul veniturilor romanilor va creste pentru ca, odata cu ele, vor creste si aspiratiile lor catre marci de masini mai scumpe", ne-a declarat Virginia Oprisan, specialist marketing BCR Leasing. De pe urma acestei masuri, vor beneficia si clientii persoane juridice. Aceasta pentru ca, daca ratele sunt mai mici, firma dispune de mai multi bani, potrivit Motoractive. Prelungirea perioadei de leasing "poate constitui o facilitate pentru start-up-uri sau pentru IMM-uri, in conditii financiare sustenabile", a adaugat reprezentantul BCR Leasing.

Cu 25% mai multe contracte de leasing

Prelungirea perioadei de finantare ii mai indulceste putin pe clientii companiilor de leasing, nemultumiti ca trebuie sa plateasca impozit personal la circa financiara. Mai mult, compania Motoractive estimeaza, ca urmare a prelungirii aceste perioade, o crestere a numarului de contracte cu 25%. In privinta impozitului, atat BCR Leasing, cat si Motoractive sustin ca acest impozit nu era si nu este inclus in rate. Mai mult, "impozitul a fost dintotdeauna suportat de utilizator (clientul de leasing). Conform vechiului Cod Fiscal, firmele de leasing mergeau la circa financiara, plateau in numele utilizatorului si apoi ii trimiteau acestuia factura cu impozitul (refacturau, pentru a-si recupera banii), explica reprezentantul Motoractive.

Costuri cu 3% mai mari pentru persoanele fizice

Schimbarea adusa de noul Cod Fiscal este ca "pentru contractele de leasing incheiate dupa 01.01.2007, in baza legislatiei aplicabile, se percepe TVA la dobanda, ceea ce determina o crestere cu 2-3% a costurilor la consumator, pe intreg contractul de leasing. Aceasta crestere va afecta doar persoanele fizice", ne-a mai spus Virginia Oprisan. Volumul total al contractelor de leasing incheiate in 2006 pe piata romaneasca a fost de circa 2,9 miliarde de euro, reprezentand o crestere cu 27% fata de 2005, conform datelor de la Asociatia de Leasing si Ser-vicii Financiare Nebancare (ALB).
"Valoarea totala a contractelor de leasing incheiate in 2005 pe piata romaneasca a fost de peste 2,2 miliarde de euro, in crestere cu peste 22% fata de 2004. Pentru 2007, prognozam o crestere a piatei cu aproximativ 15% si un volum global de 3,5 miliarde de euro", au estimat reprezentantii BCR Leasing.