Forma in care a fost aprobata ordonanta de Guvern unde se stabileste pragul de detinere a actiunilor emise de catre societatile de investitii financiare (SIF) trebuie trecuta la "erori legislative", a declarat ieri presedintele Comisiei senatoriale de Buget - Finante, Varujan Vosganian.
"Cei care au dezbatut ordonanta poate ca nu stiau prea bine ce voteaza si care sunt regulile pe piata de capital", a afirmat Vosganian
El crede ca legile cu impact in anumite piete trebuie sa fie elaborate printr-un dialog continuu cu jucatorii din acel segment.
Reamintim ca deputatii au aprobat marti o ordonanta de Guvern privind reglementarea unor masuri financiare, care stabileste ca pragul de detinere a actiunilor emise de catre societatile de investitii financiare (SIF) va fi majorat de la 0,1% la 1%.
Dupa cum se stie, titlurile SIF au fost suspendate de la tranzactionare abia spre sfarsitul sedintei de marti, cand deja o serie de investitori aflasera de votul din Camera. Aceasta decizie intarziata a BVB a fost aspru criticata de unii parlamentari, care au nu-mit-o "intarziata si discriminatorie".
Actiunile SIF au cazut imediat, cu 7-11%, iar pe medie pierderea a fost de 9%, echivalentul a 200 de milioane de euro.
Vosganian sustine ca modificarea aprobata de deputati a adus investitorilor din SIF o scadere a portofoliului cu 150 de milioane de euro. Titlurile SIF au fost reluate la tranzactionare in sedinta de ieri, iar pana la finalul zilei au recuperat o mica parte din pierderea de marti, cresterea medie fiind de 1,2%.