Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost oprita de la tranzactionare din cauza prabusirii tuturor cotatiilor actiunilor. Panica s-a generalizat în rândul investitorilor, iar bursa a ramas fara cumparatori. Toata lumea vindea. Bursele din Europa si Asia au avut scaderi considerabile.Panica generala la Bursa de Valori Bucuresti (BVB): cotatiile actiunilor s-au prabusit, pe fondul crizei financiare pornite din SUA si al scaderilor altor burse din Europa si Asia. Ieri, pentru prima data în istorie, la ora 11.08, conducerea BVB a decis oprirea de la tranzactionare a tuturor cotatiilor, din cauza prabusirii actiunilor. Indicele BET a ajuns la pragul de alerta, cu o scadere de aproape 10%, potrivit Codului BVB, fapt fara precedent ce obliga suspendarea sedintei de tranzactionare pentru "conservarea integritatii pietei". Practic, toata lumea dorea sa vânda si nu au existat cumparatori în piata, explica brokerii craioveni, pe fondul crizei financiare mondiale pornite de la americani. Consiliul BVB s-a întrunit de urgenta si a decis suspendarea tranzactiilor pentru întreaga zi, urmând sa fie consultati si brokerii. BVB a mai fost închisa în anul 2005, dar pentru chestiuni tehnice (schimbarea softului care nu înregistra tranzactii de miliarde de lei, cum s-a întâmplat la intrarea Rompetrol pe bursa), nicidecum din cauza prabusirii cotatiilor. Regulile bursei spun ca o companie listata la categoria I este oprita de la tranzactionare daca deprecierea actiunilor ajunge la maximum 15% într-o zi. La ora opririi de la tranzactionare, toate companiile listate erau pe "rosu", cu scaderi dramatice. Indicele SIF-urilor BET-FI a scazut cu 14,64%, iar cel general al bursei, BET, a coborât cu 9,25%. Potrivit brokerilor, suspendarea tranzactiilor s-ar putea extinde pe mai multe zile, pentru ca panica sa se risipeasca. La scurt timp dupa oprirea BVB, a fost oprita tranzactionarea si la bursa de Marfuri de la Sibiu. Motivele panicii generale au fost strâns legate de scaderile burselor din Europa si din Asia si de criza mondiala. Daca în Rusia bursa a fost închisa, cele din Europa au scazut cu 4-6%, dar nu s-au prabusit. 
Nimeni nu a cumparat Brokerii craioveni spun ca imediat dupa deschiderea bursei, ieri-dimineata, panica în rândul investitorilor s-a generalizat. "Toata lumea vindea si nu existau cumparatori. Panica a pornit de dimineata, când bursele din Europa au început sa scada. A cazut si bursa din Japonia si panica s-a generalizat si la Bucuresti. Pe toata piata de la BVB s-au tranzactionat 11 milioane de lei, pe când într-o sedinta normala se tranzactionau 30 de milioane de lei. Apoi, în jurul orei 11.00, nu au mai fost cumparatori pentru nimic. Este un moment istoric în istoria bursei de la noi", a spus George Ciobanu, director al SSIF (Societate de Servicii de Intermediere Financiara) Invest Trust Craiova. "A fost o panica generala la bursa. Probabil din cauza scaderilor de pe cele europene. Ma asteptam sa scada si la noi, dar nu sa se opreasca de la tranzactionare", a precizat Cristinel Popescu, directorul SSIF Voltinvest Craiova. "Este o criza fara precedent. Efectiv nu au mai fost cumparatori pe piata, în concordanta cu pietele externe. Problema este ca, în jurul orei 14.00, bursele din Europa si-au revenit, dar cea de la Bucuresti a ramas oprita. Ei si-au revenit, dar este posibil ca mâine (astazi - n.r.) sa nu mai avem vânzatori", a mentionat alt broker, Leonard Sonei, de la SSIF Intercapital Invest.  
Consecinte dezastruoase Brokerii sustin ca implicatiile evenimentului de la bursa sunt profunde. "În primul rând, alti investitori straini nu vor mai intra pe BVB. În al doilea rând, capitalizarile sunt extrem de mici, ceea ce ar trebui sa fie atractiv pentru toti, dar nu se întâmpla asa. Capitalizarea bursei este un indicator care se ia în calcul la calcularea ratingului de tara. Deci, consecintele ar putea fi mari de tot pentru România", a spus George Ciobanu. "Implicatiile vor fi deosebit de grave asupra investitorilor. Oprirea bursei ar putea distruge încrederea în sistemul pietei de capital. Va fi depreciat efectiv", a precizat si Cristinel Popescu. "Depindem foarte mult de straini, de bursele externe. Problema este ca ei si-au revenit în doua ore. La noi nu se stie ce va fi", a completat Leonard Sonei. 
Scaderi istorice În urma întrunirii la nivelul conducerii, BVB a decis sa recomande mentinerea suspendarii tranzactionarii pâna astazi. O decizie finala în acest sens s-a luat însa numai dupa consultarea brokerilor, a anuntat The Money Channel. "(...) Aceasta evolutie negativa vine în contextul în care bursele asiatice au închis sedinta de ieri cu scaderi istorice, sub presiunea efectelor crizei financiare internationale", anunta sursa citata.
Brokerii nu exclud o suspendare a tranzactiilor pe bursa de la Bucuresti pentru mai multe zile, pentru ca panica sa dispara, în conditiile în care pietele asteapta o interventie în forta a bancilor centrale, care ar putea reduce concertat dobânzile, a anuntat NewsIn. "Bursa de la noi a reactionat atât de puternic deoarece suntem o piata mult mai mica decât celelalte burse din zona si atunci e mult mai usor sa se creeze aceasta volatilitate", a explicat un broker din Bucuresti, citat de NewsIn.
Evolutii pe pietele externe
Bursa de la Frankfurt a deschis în scadere cu sase puncte procentuale fata de ziua precedenta, atingând cel mai scazut nivel din ultimii trei ani. Si la Bursa din Londra s-au înregistrat scaderi de peste 7%, iar cea din Paris e în cadere libera, cu 8%. În acelasi timp, Bursa din Moscova a fost închisa pâna vineri, dupa ce indicele bursier a cazut cu 14% în prima jumatate de ora de la deschidere. Investitorii europeni au vândut masiv actiuni din cauza temerilor cu privire la adâncirea crizei financiare si iminenta recesiunii, a anuntat Antena 3. Bursa de la Tokyo a fost închisa dupa ce indicele a cazut cu 9,4%, la cea mai scazuta valoare din ultimii cinci ani. Au fost afectate de criza si pietele din Arabia Saudita, Australia si China.