Trei sferturi dintre firmele active din Dolj sunt executate silit de Finante, care le-au blocat toate conturile din banci. Companiile sunt in imposibilitatea de a avea acces la sumele prezente si viitoare din conturi pana nu-si platesc darile catre stat. Patronatele tipa la guvernanti ca in perioada de criza le sufoca activitatea cu blocari de conturi, iar Fiscul raspunde ca toti cei cu datorii la stat patesc la fel.

Peste 8.000 de firme doljene se afla, in prezent, in imposibilitatea de a-si mai desfasura activitatea, dupa ce Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj le-a blocat zeci de mii de conturi pe care respectivele societati le au deschise la bancile comerciale. DGFP anunta ca pana pe 31 martie au fost blocate conturile a 8.369 de firme din judet, pe motiv ca societatile respective nu si-au platit darile catre stat la timp. Unele executari silite vin din anii anteriori, dar foarte multe au fost introduse recent, anunta oficialii Fiscului doljean. Ca si comparatie, in judet exista in jur de 13.000 de firme active. Anul trecut au depus situatii financiare peste 17.000 de agenti economici, conform datelor de la DGFP Dolj. Despre blocarea conturilor parerile sunt impartite: Fiscul sustine ca toata lumea trebuie sa-si plateasca impozitele, mediul de afaceri spune ca fiscalitatea "nu se face cu bata pe firma muribunda".

Patronatele acuza statul de rea-intentie

Mediul de afaceri acuza Fiscul ca, in plina criza economica si financiara, pune pe butuci economia. Organele fiscale ale statului alearga dupa bani la buget prin orice mijloace si in orice conditii. "Numarul de firme cu conturile blocate este foarte mare. Inseamna ca a crescut numarul societatilor cu datorii la stat. Noi am cerut si la nivel central o pasuire de sase luni pentru firmele care au fost bun-platnice pana acum, dar, de cand a aparut criza, nu mai au posibilitatea sa plateasca la timp impozitele catre stat. Acesta nu trebuie sa ne execute imediat, pentru ca ne blocheaza activitatea. O firma cu conturile blocate nu produce nimic. Si nu vorbesc despre cele neserioase, care an de an nu platesc impozite. Acelea trebuie inchise de urgenta, printr-o procedura adoptata de guvern", a spus Valentin Cristea, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinzatorilor Particulari Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Acesta a explicat ca, daca o firma are blocate toate conturile deschise la mai multe banci, atunci toti banii care intra in ele merg la Fisc, pana cand se stinge debitul catre stat. Daca, intre timp, firma isi deschide conturi la alte unitati, atunci banca anunta Fiscul si sunt blocate si acelea. Pericolul cel mai mare este acela ca societatile aflate in aceasta situatie nu-si mai pot achita furnizorii si nici dobanzile bancare. "Daca intarzii la banca mai mult de 30 de zile, atunci esti considerat rau-platnic si nu mai primesti credite. Cand o firma are conturile blocate poate plati doar salariile, dar din ce bani?", se intreaba vicepresedintele CNIPMMR.
Punctul de vedere unanim al patronatului din sectorul IMM-urilor este acela ca statul trebuia sa lase mai usor executarile silite pana in vara, cand vin banii de la FMI si se mai relaxeaza creditele. Atunci firmele ar putea sa acceseze imprumuturi mai ieftine si sa-si achite datoriile.

800 de milioane de lei, datoria la bugetul consolidat

Directorul Fiscului doljean, Mihai Antonescu, a declarat pentru GdS ca suma totala a datoriilor neplatite de cele 8.369 de firme executate se ridica la 800 de milioane de lei. Din aceste restante, doar jumatate sunt recuperabile prin popriri pe conturile bancare, sustine seful finantistilor doljeni. O mare parte din cele 800 de milioane de lei reprezinta arierate bugetare din anii anteriori neachitate nici pana acum.

Fiscul recunoaste: a crescut numarul datornicilor

Directorul executiv al DGFP Dolj, Mihai Antonescu, spune ca "in perioada crizei a crescut numarul firmelor care au probleme la plata tuturor sumelor datorate catre bugetul consolidat al statului. Societatile si-au prelungit termenele de plata catre stat cu cateva zile si dau vina pe blocajul financiar (in sensul ca au bani de primit de la terti) si pe banci, ca trebuie sa plateasca dobanzi mari".
Orice firma care intarzie plata impozitelor catre stat mai mult de 30 de zile trebuie executata silit, spune Codul Fiscal, mai intai prin somatie, apoi prin alte forme de executare, dar blocarea conturilor bancare este cea mai productiva pentru stat si paguboasa pentru mediul de afaceri.
Firmele cu "impact social deosebit", pasuite
Mihai Antonescu sustine ca exista o portita legala de pasuire a firmelor care si-au platit an de an impozitele la timp, dar acum trec printr-o perioada de criza: "In Codul de Procedura Fiscala exista o prevedere care permite o suspendare a popririi pe conturi inainte sa fie emis titlul de poprire pe maximum sase luni, dar numai la firmele cu impact social deosebit. Daca astfel de societati mari, cu multi angajati, cer o pasuire de doua-trei zile, discutam si vedem ce putem face. Nu pasuim orice firma care cere acest lucru. ANAF pregateste un pachet de masuri in care sunt propuse si astfel de pasuiri pe perioada de criza", a spus Antonescu. In acceptiunea Fiscului, "firme cu impact social deosebit" inseamna societati care au un numar important de salariati si care prin actiuni de executare silita ar produce efecte sociale.