In trimestrul al treilea al acestui an, profitul declarat si platit de firmele doljene a scazut drastic, in comparatie cu aceeasi perioada din 2010, asadar, cu cat presiunea fiscala este mai mare asupra mediului de afaceri, cu atat mai putini bani ajung in vistieria statului.
Companiile doljene nu o duc prea bine nici dupa recesiune. In conditiile in care la nivel national s-a anuntat o crestere economica pe trimestrul al treilea al acestui an de 4,4% fata de aceeasi perioada din 2010, firmele doljene au inregistrat rezultate financiare mult mai slabe decat anul trecut. "Impozitul pe profit efectiv platit in octombrie 2011 a fost de 19,5 milioane de lei, cu 27,6% mai mic decat in octombrie 2010, cand fusese de 26,9 milioane de lei. Rezultatele financiare ale agentilor economici doljeni au fost afectate de criza si sunt multi agenti economici care au inregistrat pierderi", a precizat directorul executiv adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu. Pe cele trei luni analizate (iulie, august, septembrie), chiar si suma declarata la stat in octombrie a fost mai mica decat anul trecut. Astfel, miile de firme doljene au raportat un profit de 22,9 milioane de lei in octombrie 2011, fata de 32,6 milioane de lei in aceeasi perioada a anului 2010. Doar pe luna octombrie a acestui an, impozitul pe venit declarat a fost de 29,7 milioane de lei, ceva mai mare decat cel de anul trecut, cand fusese 26,8 milioane de lei. "Acest lucru inseamna ca fie le-au crescut veniturile, comparativ cu aceeasi perioada din anul 2010, dar, in acelasi timp, le-au crescut si cheltuielile, rezultand un profit mai mic sau chiar sunt pe pierdere", a spus Antonescu.
Specialistii in fiscalitate sustin ca era de asteptat ca firmele sa isi diminueze profiturile. "Consider foarte normala aceasta reducere. In ciuda cresterii economice peste asteptari din al treilea trimestru al acestui an, criza financiara inca isi face simtite efectele. Conform Institutului National de Statistica, in ultimii trei ani, profitul firmelor din Romania a scazut de sase ori, diminuandu-se dramatic si numarul total al societatilor si numarul total de salariati", a precizat Radu Buziernescu, managerul firmei de consultanta si audit Professional Consulting. El a mai spus ca la nivelul tarii, "profiturile din trimestrul al treilea au fost de 583 de milioane de lei fata de 27 de miliarde de lei in primul semestru, aceasta pe fondul unei deprecieri continue a leului, care a dus la o serie de pierderi pentru companiile cu datorii in valuta, toate acestea fiind insotite de o incetinire a exporturilor". Radu Buziernescu sustine ca, daca pana acum, firmele din tara noastra erau afectate de efectele unei proaste gestionari a unei crize mai mult interne, in ultimele luni, ele sunt afectate si de incetinirea economica internationala determinata de criza datoriilor suverane din Europa. In situatia actuala, consultantii nu vad rezultate financiare bune ale firmelor doljene nici in trimestrul al patrulea al anului, deci este posibil ca nici mai multi bani din impozitul pe profit sa nu intre in vistieria statului.

Cel mai bun trimestru - doar ca sume declarate

Datele de la DGFP Dolj arata ca in trimestrul al treilea, firmele au declarat cele mai mari sume de plata catre impozitul consolidat al statului fata de perioada anterioara. Astfel, in octombrie, firmele au declarat de plata 173,9 milioane de lei catre bugetul consolidat (impozit pe profit la trei luni, impozit lunar pe venit, contributii aferente). Pentru trimestrul anterior, sumele declarate in iulie fusesera de 167,4 milioane de lei, iar in aprilie, firmele declarasera impozite aferente primului trimestru de 165,7 milioane de lei. Totusi, ca si incasari, in octombrie 2011, sumele au fost mai mici (145,6 milioane de lei) decat in aceeasi luna din 2010 (152,11 milioane de lei), dar situatia este asa din cauza ca anul trecut plateau la Dolj si alte 27 de firme, care acum au ajuns la "mari contribuabili" si achita impozitele la Bucuresti, se scuza finantistii. Se observa o diferenta mare intre sumele declarate de firme la stat si suma efectiv platita: firmele au de plata 173,9 milioane de lei, dar au achitat la termen doar 145,6 milioane de lei. "Societatile platesc mai putin, probabil din lipsa de lichiditati. Gradul de conformare voluntara la plata este 80% in Dolj. In plus, exista multe societati care au inlesniri la plata impozitelor si au ca facilitate sa plateasca obligatiile curente in maximum 30 de zile de la data scadentei. Si de aceea, platesc mai tarziu de termenul scadent", a precizat directorul adjunct Mihai Antonescu.