Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) nu a incasat in acest an nici un leu de la SC BEST Recuperare Creante SRL, firma pe care a angajat-o sa ii recupereze creante in valoare de 128 de milioane de lei.

Recuperatorul angajat de Societatea Nationala a Lignitului Oltenia nu a virat in 2009 nici un ban in conturile producatorului de lignit. SC BEST Recuperare Creante SRL se obliga prin contractele prin care a cesionat creante in valoare de 128 de milioane de lei sa achite imediat banii recuperati si ulterior sa isi opreasca onorariile, pe care, de altfel, a fost lasata sa si le fixeze fara a i se impune vreo limita. Contractele de cesionare a creantelor au fost incheiate cu patru mari debitori ai Societatii Nationale a Lignitului Oltenia: SC CET Arad, CET Brasov, CET Oradea, respectiv Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare din Mehedinti.
Conducerea SNLO a incercat in zadar sa renunte la contractul pagubos cu recuperatorul BEST. Exista chiar si doua dosare penale inregistrate la Directia Nationala Anticoruptie, in legatura cu afacerea SNLO - BEST, insa ancheta este in faza incipienta, iar procurorii vor avea mult de lucru, pana sa gaseasca vreo bresa in contractele prin care un SRL este imbogatit cu zeci de milioane de lei din bugetul statului. "Noi stim ca recuperatorul BEST a primit in acest an patru rate de la RAAN, insa la ei sunt toti banii. De la inceputul anului, BEST nu a virat catre noi nici un ban. Nu am primit absolut nimic si asteptam sa vedem ce se intampla cu anchetele, daca ii ia cineva la intrebari pe cei care au facut acest contract care ne dezavantajeaza, mai ales in aceasta perioada, cand orice suma de bani incasata este vitala", a mentionat Daniel Burlan, seful Societatii Lignitului.

Situatie financiara grea

In asteptarea banilor de la SC BEST si pe fondul cererii scazute de carbune, conducerea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia a fost nevoita in urma cu aproape o luna sa trimita 80% din cei 9.000 de salariati in somaj tehnic. In ciuda incercarilor de a convinge beneficiarii sa achizitioneze carbune, acestia au stocurile pline si cauta, la randul lor, clienti carora sa le vanda energia electrica. "Scaderea cererii de carbune a aparut ca urmare a micsorarii celei de energie electrica. Ambele Complexuri Energetice de la Rovinari si Turceni nu au mai cumparat cat era planificat si am fost obligati sa nu mai producem pe stoc. Am apelat la somajul tehnic pentru a reduce nivelul lignitului din depozite. De cand am oprit productia, stocurile au scazut de la 900.000 de tone la 300.000. Noi ne-am planificat sa ajungem la 100.000 de tone de lignit pana pe 15 iulie, cand se termina somajul tehnic si o sa reluam productia. La Turceni, de exemplu, livram 4.000 de tone de carbune pe zi, fata de 10.000 cat era planificat. Au si ei in stocuri si nu mai vor. Pana acum am inregistrat pierderi de 20 de milioane de lei, dar speram sa ne redresam pana la sfarsitul anului, in
semestrul II. Acest lucru se va intampla daca vom mentine livrarile macar la nivelul actual. Nu trebuie sa mai scada", a mai spus Daniel Burlan.