Peste 56 de milioane de euro. La atât a renuntat statul român pentru a ramâne proprietarul SNLO. "Tranzactia" a fost intermediata de lichidatorul Rovigo Bucuresti, care a renuntat sa scoata actiunile pe piata libera, pentru a le valorifica si a-si încasa comisionul. Rovigo are legaturi interesante cu actualul ministru al finantelor, Varujan Vosganian. Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) a ramas în proprietatea statului român printr-o "tranzactie" care a avut loc între firma de lichidare judiciara, Rovigo SPRL Bucuresti si Ministerul Economiei si Finantelor (MEF). Rovigo SPRL este lichidator provizoriu al societatii falimentare de Închidere-Conservare Mine (ICM) SA - care preluase pachetul majoritar de 65,89% din capitalul social al SNLO, în contul creantelor de 210 milioane de lei pe care le avea de recuperat de la producatorul de carbune. Prin Legea nr. 243/2005, creantele cu pricina au fost trasformate în actiuni, iar apoi au fost predate prin protocol (înainte ca ICM sa intre în faliment) catre MEF. Ulterior, a intervenit falimentul ICM, care avea datorii de aproximativ doua miliarde de lei catre creditori (din care 1,9 miliarde catre bugetul de stat). Cum societatea falimentara nu mai avea nimic în patrimoniu, lichidatorul numit de judecatorul sindic la acea data, firma craioveana BNP Consult, s-a îndreptat catre creantele pe care ICM le avea de recuperat, inclusiv cele transformate în actiuni. În consecinta, BNP a cerut instantei anularea transferului de actiuni SNLO de la ICM la MEF, pentru a le putea valorifica. Lichidatorul a obtinut anularea protocolului, printr-o hotarâre a Tribunalului Gorj (nr. 1.552/2007), însa MEF a facut recurs la Curtea de Apel Craiova.  
O tranzactie de 56 de milioane de euro Între timp, însa, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a organizat o selectie de oferte pentru desemnarea lichidatorului definitiv al ICM, câstigatoare fiind desemnata Siomax Târgu Jiu. BNP a facut recurs, procesul aflându-se si acum pe rol. Provizoriu, MEF a desemnat ca lichidator societatea Rovigo SPRL Bucuresti. Interesant este ca, în loc sa urmareasca profitul (mai ales ca este lichidator provizoriu) si sa continue procesul de executare a actiunilor - din care obtinea un procent de 0,89% (adica peste 560.000 de euro) -, Rovigo a încheiat o tranzactie cu MEF prin care renunta la proces. Judecatorii de la Curtea de Apel Craiova nu au avut decât sa ia act de hotarârea adoptata de cele doua parti. MEF se gaseste într-o situatie inedita: prin ANAF, ministerul este creditor al ICM SA - de la care nu mai are de executat decât creante sau pachete de actiuni; prin tranzactia efectuata, MEF este proprietarul actiunilor SNLO, pe care ar fi trebuit sa le execute. "Statul este acum actionar majoritar, iar restul nu ne mai intereseaza. Prin aceasta tranzactie, presupusa datorie a SNLO catre ICM SA, în valoare de 210 milioane de lei, s-a stins. În contul datoriilor, ICM preluase 65,89% din capitalul social al SNLO, pe care l-a transferat apoi catre MEF, prin protocol", a spus Eugen Davidoiu, directorul general al SNLO. Ce a realizat statul: a pastrat în proprietate pachetul majoritar de actiuni de la SNLO si a pierdut 210 milioane de lei (56,75 milioane de euro), care puteau intra în bugetul de stat.  
Vosganian, ajutat de prieteni 
Sindicatele de la SNLO au obtinut recent mai multe drepturi de natura salariala, ceea ce face ca salariul mediu pe unitate sa fie, de la 1 aprilie 2008, de 1.000 de dolari. Potrivit directorului Davidoiu, bugetul aprobat pentru anul 2008 se ridica la 1,19 miliarde de lei, din care 297 de milioane de lei reprezinta fondul de salarii. Profitul brut estimat pentru acest an este de 12,57 milioane de lei. Directorul Davidoiu spune ca maririle salariale sunt consecinta unui buget echilibrat. În 2007, profitul brut realizat a fost de 24 de milioane de lei. Nu acelasi lucru se poate spune despre clientii SNLO, care reclama ca materia prima livrata este cu 30% mai scumpa fata de costurile reale de productie. Cine este însa Rovigo Bucuresti, firma care a scapat fata ministerului? Aceasta este coordonata de avocatul Vasile Deleanu, despre care presa a scris ca înainte de 1989 a lucrat ca ofiter sub acoperire la ICE Vitrocim, fiind în aceasta calitate ofiterul caruia "Felix", Dan Voiculescu, îi dadea note informative. Deleanu mai este mâna dreapta a presedintelui Arin Stanescu la Uniunea Nationala a Practicienilor în Reorganizare si Lichidare (UNPRL) din România. Arin Stanescu a fost asociat cu 15% în societatea Euroeconomic SA, alaturi de actualul ministru Varujan Vosganian, care detinea 35% din firma.