Agentii economici care angajeaza persoane din randul somerilor au obligatia sa anunte reprezentantii Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj. In caz contrar, acestia risca amenzi usturatoare.
In conformitate cu articolul 41 din Legea nr. 76/2002, angajatorii care incadreaza in munca persoane din randul beneficiarilor de indemnizatii de somaj au obligatia sa anunte acest lucru, in termen de trei zile, la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca la care acestia au fost inregistrati.
Potrivit informatiilor primite de la AJOFM Dolj, cei care nu respecta acest lucru risca amenzi de la 2.500 la 5.000 de lei. "De la inceputul anului si pana in prezent, 15 angajatori nu au respectat masurile legale in vigoare si astfel au fost sanctionati cu amenzi in valoare de 2.500 de lei fiecare", au declarat surse autorizate din AJOFM Dolj. Potrivit acestora, majoritatea firmelor nu declara pentru ca nu stiu de existenta acestei legi, buna lor intentie fiind demonstrata de insusi faptul ca au fost angajati someri. Alt motiv pentru care firmele nu declara la AJOFM Dolj incadrarea in munca a somerilor este si acela ca unii someri nu-si precizeaza statutul.
Somerii cu doua venituri trebuie sa restituie banii primiti pe nedrept
Firmele nu sunt singurele afectate de nedeclararea incadrarii in munca a somerilor. Drept urmare, pe langa o gaura in bugetul firmelor, nedeclararea modificarilor care au condus la acordarea drepturilor atrage dupa sine si o serie de probleme sociale ale somerilor indemnizati. Astfel, somerii care nu declara la angajare ca primesc ajutor de somaj si astfel beneficiaza de ajutor financiar in paralel cu salariul sunt obligati sa restituie toti banii primiti pe nedrept.
Legea obliga firmele sa declare locurile de munca scoase la concurs
Alta sanctiune pe care o risca angajatorii este aceea cu privire la nedeclararea locurilor de munca scoase la concurs. "In conformitate cu articolul 10 din Legea nr. 76/2002, angajatorii au obligatia sa comunice agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene in raza carora isi au sediul, respectiv domiciliul, toate locurile de munca vacante", a spus Laura Nicolaescu, purtatorul de cuvant al AJOFM Dolj. Potrivit spuselor acesteia, necomunicarea locurilor vacante constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 1.500 si 2.000 de lei. Avand in vedere faptul ca pana acum cativa ani majoritatea agentilor economici nu stiau de existenta acestei obligativitati, AJOFM Dolj a gasit o solutie care da rezultate. "Avem o colaborare foarte buna cu cei de la ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) Dolj care ii informeaza si-i indruma cand vin sa depuna contractele de munca la ei", au spus surse din AJOFM Dolj.
Debite de zeci de mii de lei pentru venituri incasate pe nedrept
Numarul sanctiunilor ce pot fi aplicate de Biroul Masuri Active din cadrul AJOFM Dolj nu se opreste insa aici. Masurile coercitive pot fi aplicate si in cazul nerespectarii conditiilor obtinerii de subventii pentru stimularea incadrarii in munca a obsolventilor de invatamant (art. 80) sau pentru stimularea incadrarii somerilor in varsta de peste 45 de ani sau unici intretinatori de familii (art. 85). Cei mai multi agenti au incalcat legea in sensul ca nu au pastrat locul de munca pentru perioada impusa de lege (trei ani pentru art. 80, respectiv doi ani pentru art. 85). In aceste cazuri, pe langa inapoierea sumelor primite, beneficiarii subventiilor trebuie sa plateasca si dobanda aferenta sumelor respective care este echivalenta cu dobanda de referinta a BNR de la data la care a incetat contractul.
Potrivit informatiilor primite de la AJOFM Dolj, debitele constatate in urma controalelor efectuate la agentii economici ce primesc subventii in conformitate cu articolul 80, si nu au respectat perioada in care firmele sunt obligate sa pastreze locul de munca, se ridica la peste 50.500 de lei (de la inceputul anului), din care aproximativ 24% au fost deja recuperati. Debitele constatate la agentii economici ce primesc subventii in conformitate cu articolul 85 se ridica la peste 32.000 de lei (de la inceputul anului), din care aproximativ 46% au fost deja recuperati.
In ceea ce priveste creditele avantajoase acordate IMM-urilor, pentru ca nu au respectat termenii creditarii, de la inceputul anului si pana in prezent, acestea au acumulat debite in valoare de aproximativ 2.970.000 de lei.