Judetul Galati se afla in prezent intr-o situatie paradoxala: fermierii au incheiat contracte cu Administratia Nationala de Imbunatatiri Funciare, filiala Galati, pentru 90.000 ha, dar in prezent se iriga doar pe 4.600 ha din cauza furturilor din reteaua de irigatii.

Cele 31 de asociatii ale utilizatorilor de apa pentru irigat din judet nu au suficiente echipamente de udare sau o parte dintre acestea sunt inutilizabile din cauza furturilor sau defectiunilor. Restul producatorilor agricoli stau si mai prost, acestia neavand posibilitatea sa irige nici macar o palma de pamant pentru ca nu dispun de o retea pentru irigatii. Exista si fermieri care nu doresc sa-si irige culturile intrucat in zona lor a plouat si considera ca exista suficienta apa in sol pentru plante. In consecinta, producatorii vor beneficia de apa pentru irigat doar dupa ce vor face rost pe cont propriu de echipamente de udare, fiind putin probabil ca Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF) sa primeasca fonduri in urmatoarea perioada pentru achizitia unor noi instalatii.

La mila naturii

Furturile de hidranti si alte componente ale sistemului de irigatii din judetul Galati au condus la situatia ca acesta sa functioneze mult sub capacitate exact cand culturile au mai multa nevoie de apa. Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare, filiala Galati, a patit-o rau de tot dupa ce reteaua electrica de la una din statiile de pompare (SRT8), in lungime de cativa kilometri, a fost furata in intregime in urma cu cateva luni. Directorul Administratiei Nationale a Imbunatatirilor Funciare, filiala Galati, Titi Trufasu, ne-a declarat ca nu poate ajuta AUAI-urile cu instalatii pentru irigat intrucat acestea sunt fie in functiune, fie deja inchiriate, asociatiile trebuind sa se descurce cum pot. Singura solutie ar fi angajarea unor firme de paza, lucru pe care asociatiile utilizatorilor de apa nu si-l pot permite.