Furturile de hidranti si alte componente ale sistemului de irigatii din judetul Galati au condus la situatia ca acesta sa functioneze mult sub capacitatea maxima exact cind culturile au mai multa nevoie de apa. Gravitatea situatiei a fost scoasa in evidenta la sedinta de ieri a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, cind aproape toate Asociatiile Utilizatorilor de Apa pentru Irigat (AUAI) au raportat furturi de componente din sistemul de irigatii. Nici Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF), filiala Galati, nu sta mai bine la acest capitol, reteaua electrica de la una dintre statiile de pompare (SRT8), in lungime de citiva kilometri, fiind furata in intregime.

Directorul ANIF, filiala Galati, Titi Trufasu, ne-a declarat ca nu poate ajuta AUAI cu instalatii pentru irigat intrucit acestea sint fie in functiune, fie deja inchiriate, asociatiile trebuind sa se descurce cum pot. Singura solutie ar fi angajarea unor firme de paza, lucru pe care asociatiile utilizatorilor de apa nu si-l pot permite, ele asteptind emiterea ordonantei de guvern care le va permite sa achizitioneze instalatii de irigat cu subventii de la stat.

Apa cu restrictii in caz de seceta

Autoritatile locale cu atributii in domeniu au luat in discutie si posibilitatea restrictionarii furnizarii apei in caz de seceta, desi deocamdata nu se pune aceasta problema. Reprezentantii Sistemului de Gospodarire a Apei Galati au dat asigurari ca nivelul apei in principalele cursuri de apa nu impune restrictionarea folosirii acesteia.

Cert este ca, daca se va ajunge intr-un asemenea punct, primul sector afectat de restrictii va fi cel funciar, urmat de cel piscicol si in cele din urma consumul populatiei. Pina acolo sint multe alte probleme ce impun o rezolvare imediata, cum ar fi contractele incheiate cu ANIF Galati sau mai bine zis lipsa acestora. Primarul din Schela a ridicat ieri problema producatorilor agricoli din zona care nu-si pot iriga terenurile din cauza ca Asociatia Utilizatorilor de Apa pentru Irigat nu a incheiat contract in acest sens cu ANIF Galati. In aceeasi situatie sint multi fermieri galateni, care sint in pericol sa-si piarda culturile, desi terenurile detinute de acestia se afla in zone amenajate pentru irigat.

Pentru a stopa furturile ANIF Galati ar avea nevoie de 500 de angajati permanent, lucru imposibil in conditiile in care institutia numara in prezent doar 80 de angajati.