Prin fondurile structurale, IMM-urile autohtone pot accesa 791,7 milioane de euro pentru dezvoltarea de sisteme inovatoare de productie, bani care sunt nerambursabili. Obiectivele acestor finantari sunt: eficientizarea echipamentelor de productie, bazata pe extinderea si modernizarea lor, innoirea proceselor de productie si sprijinirea adoptarii standardelor internationale; sprijinirea accesului pe noi piete si a internationalizarii prind dezvoltarea serviciilor de consultanta specializate; realizarea unu mediu de afaceri favorabil pentru intreprinzatori prin asigurarea serviciilor de afaceri adecvate si facilitarea accesului la finantare.
Intreprinzatorii trebuie sa faca investitii productive si sa se pregateasca asiduu pentru concurenta pe piata europeana. Bugetul alocat prin Fondul European Regional de Dezvoltare (FEDR) 2007-2013, pentru acest fel de investitii, este de 275,25 milioane de euro. Acesti bani sunt primiti ca sprijin pentru consolidarea si modernizarea sectorului productiv prin investitii tangibile si intangibile; sprijin pentru achizitia de servicii calificate in implementarea standardelor europene; sprijin pentru accesul pe noi piete. De asemenea, trebuie facute investitii in bunuri tangibile si intangibile de catre IMM.
Alocatia Financiara Nerambursabila (AFN) variaza intre 200.000 si 1,5 milioane de euro. Activitatile eligibile sunt: crearea unui nou amplasament pentru extinderea capacitatii de productie; achizitionarea de teren, in limita a 10% din totalul investitiilor eligibile; constructii si lucrari asimilate, pana la un cuantum de maximum 50% din totalul investitiilor eligibile; extinderea unui amplasament existent pentru cresterea capacitatii de productie; modernizarea intreprinderii, inclusiv schimbari in procesul de productie a unui amplasament existent; achizitionarea de bunuri intangibile precum patente, licente, know how si software (pana la 50% din totalul investitiilor eligibile). Toate bunurile achizitionate trebuie sa fie noi.
Investitii mici in bunuri tangibile si intangibile
Beneficiarii eligibili sunt: IMM, potrivit Legii 346/2004, societatile care desfasoara activitate potrivit urmatoarelor coduri CAEN: CB.0.00 - industria extractiva de produse neenergetice; D.0.00 - produse ale industriei prelucratoare; F.0.00 - constructii, cu exceptia celor prevazute ca fiind interzise in regulamentele vizand FEDR. Valoarea AFN este in functie de regiunea de dezvoltare, valoarea maxima in raport de totalul cheltuielilor este: intreprinderi mijlocii (in regiunea de dezvoltare Bucuresti-Ilfov - 50%; in celelalte 7 regiuni de dezvoltare - 60%); intreprinderi mici) In regiunea Bucuresti-Ilfov - 60%; in celelalte regiuni - 70%). Valoarea alocatiei va fi cuprinsa intre 200.001 si 1,5 milioane de euro, reprezentand 70% (60%) din valoarea totala de investitiei pentru intreprinderile mici si, respectiv, 60% (50%) pentru intreprinderile mijlocii.
Investitiile mici in bunuri tangibile si intangibile pentru IMM au valoarea AFN sub 200.000 de euro. Activitatile eligibile sunt: modernizarea, inclusiv schimbarea procesului de productie al unui amplasament existent; achizitionarea de bunuri intangibile precum patente, licente, know how. Beneficiarii eligibili sunt tot cei mentionati mai sus. La fel este si proportia valorii AFN. Activitatile eligibile pentru sprijinul privind achizitia de servicii calificate pentru implementarea standardelor europene sunt implementarea si certificarea sistemelor de management al calitatii (seria ISO 9000); implementarea si certificarea sistemelor de management al mediului sau certificarii voluntare de mediu (ISO 14001); etichetare ecologica a produselor si serviciilor; activitati de pregatire privind activitatile mai sus mentionate (consultanta, pregatirea specializata a personalului); crearea si modernizarea laboratoarelor de calibrare si testare. Valoarea AFN este proportionata la fel cu cel mentionat mai sus, pe zonele de dezvoltare regionala. Pentru certificare sau implementare-standard (ISO, EMAS, Eco - etichetare) suma este de 70.000 de euro, pentru laboratoare de calibrare si testare - 150.000 de euro; pentru pregatirea specializata a personalului - maximum 45% din costurile eligibile.
Octavian Dan, directorul general al Federatiei Patronilor Bihor, avertizeaza intreprinzatorii: "Din experienta tarilor recent aderate la UE, doresc sa atrag atentia asupra faptului ca toate bunurile care urmeaza a fi achizitionate trebuie sa fie noi, construirea sau renovarea unui imobil luand in calcul si achizitionarea terenurilor, care nu poate depasi 50% din totalul investitiilor eligibile. Nu insist asupra aspectelor pozitive, voi spune doar ca orice idee de afaceri care poate duce la dezvoltarea activitatii poate fi finantata cu conditia abordarii cu seriozitate si realism a noilor investitii. Abordarile fanteziste, daca apar in cuprinsul proiectelor, vor reprezenta solutia esecului".