Sindicalistii nu au precizat motivele pentru care sint interesati sa participe la verificarile intreprinse de ITM, dar sustin ca ar fi bine sa ia parte la intocmirea tematicilor de control.

Reprezentantii sindicatelor prezente la Comisia de Dialog Social au solicitat prefectului Mihai Capra sa fie implicate in verificarile intreprinse de Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM), dar si la intocmirea tematicilor de control. Seful ITM, Ionel Petrea, este de parere ca solicitarea este binevenita, atit timp cit sindicalistii nu intentioneaza sa cenzureze actiunile de control, ci sa vina cu idei pentru imbunatatirea acestora.

In ceea ce-i priveste pe angajatori, situatia se prezinta putin mai bine la capitolul securitate in munca. Ce-i drept, un rol important in convingerea patronilor l-au avut si cele 538 de sanctiuni contraventionale aplicate de inspectorii de munca in acest an.

Problema e ca ne cirpim intr-o parte si ne descoperim in alta, in 2007 constatindu-se o crestere a numarului de imbolnaviri profesionale de la 5 la 11 fata de 2006. Acest lucru inseamna pe cale de consecinta ca muncitorii au fost expusi o perioada indelungata unor factori nocivi, ceea ce denota lipsa de preocupare din partea angajatorilor in ceea ce priveste imbunatatirea mediului de munca.

Mai putine accidente de munca

Un lucru imbucurator il reprezinta faptul ca in prima jumatate a anului in curs s-a constatat o reducere a numarului de persoane accidentate fata de aceeasi perioada din 2006. Astfel, daca la finele lunii mai 2006 se inregistrau 78 de persoane accidentate, dintre care 12 au decedat ulterior, pina la aceeasi data in 2007 au fost accidentate 48 de persoane, dintre care trei mortal.

Mittal Steel Galati se prezinta mai bine la acest capitol fata de anii trecuti, desi colosul siderurgic conduce inca detasat la numarul de accidente de munca. Angajatorii manifesta inca toleranta fata de salariatii care nu respecta normele de protectia muncii, desi finalmente ambele parti au de suferit in cazul producerii unor accidente de munca. In ceea ce priveste dorinta sindicatelor de a participa la controalele ITM, ramine de vazut cum anume se va realiza acest lucru, in conditiile in care propunerea s-a facut cu ceva timp in urma, insa pina acum nu s-au identificat modalitatile concrete de realizare a acesteia.