Cu doar 114 euro si respectiv 92 de euro pe luna, romanii si bulgarii se situeaza pe ultimele locuri in topul salariilor minime europene, conform datelor Oficiului European de Statistica. Salariul minim din Romania are cea mai mica putere de cumparare din UE, in timp ce bulgarii, desi au un salariu mai mic, au o putere mai mare, pentru ca preturile din tara lor sunt mult mai mici decat la noi. Nivelul salariului minim pentru 2008 este de 500 de lei, a anuntat ministrul Muncii Paul Pacuraru, la finalul intalnirii dintre reprezentantii ministerului de Finante, sindicatelor si patronatelor.

Sindicalistii sustin insa ca nu si-au dat acordul pentru aceasta suma, iar reprezentantii patronatelor spun ca nu sunt multumiti de suma acordata de Guvern. "Am facut unirea celor doua nivele negociat si garantat in plata. Cu acest lucru au fost de acord si patronatele si sindicatele si suntem bucurosi ca nu a fost nevoie de dispute suplimentare. Efectiv s-a reusit o buna negociere. Vom elabora saptamana viitoare hotararea de guvern prin care se va bate in cuie acest lucru. Sindicatele au cerut pentru anul viitor, in conditiile in care rezultatele economice vor fi bune, cu ocazia rectificarii de buget, sa includem in hotararea de guvern oportunitatea reanalizarii acestui indicator", a spus Paul Pacuraru. Ministrul Muncii a dat asigurari ca acest nivel stabilit pentru salariul minim nu va influenta inflatia: "Nivelul de 500 de lei nu va influenta inflatia. Cred ca toata lumea a inteles ca mai mult nu se putea. Patronatele au spus ca suma de 500 de lei se situeaza in limita lor de suportabilitate". Sindicalistii sustin ca urmeaza sa dea un raspuns Guvernului in zilele urmatoare in legatura cu valoarea salariului minim. Si patronatele sunt nemultumite, sustinand ca ministrul de Finante Varujan Vosganian a plusat "ca la poker" in urma vociferarilor sindicalistilor. Sindicatele si patronatele au inceput, in urma cu doua luni, negocierile pentru stabilirea valorii salariului minim pe economie pentru anul 2008. Daca cererea initiala a sindicatelor a fost de 700 de lei, dupa mai multe intalniri intre cele doua parti, acestea au scazut la 540 de lei, iar Guvernul a acordat in prima faza 450 de lei, in timp ce o parte din patronate nu au fost de acord cu o valoare mai mare de 480 de lei.
Pericol de inflatie

Reactiile nu au intarziat sa apara. Guvernatorul BNR Mugur Isarescu si-a aratat ingrijorarea fata de faptul ca atat cresterile anuntate cat mai ales dialogul social exagereaza, legat de posibilitatea ca economia romaneasca sa acopere cresterile salariale fara presiuni inflationiste. La randul lui, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca majorarea salariului minim la 500 de lei, fata de 450 stabilit initial prin bugetul pe 2008, va avea un impact mic asupra fondurilor publice, argumentand prin numarul mic al celor din administratie cu salarii sub 500 lei. "Impactul pe buget va fi mic, suportabil. La jumatatea anului viitor am putea renegocia valoarea salariului minim pe economie", a spus Vosganian. De aceeasi parte a baricadei este si premierul Calin Popescu Tariceanu, care sustine ca Guvernul trebuie sa aiba o atitudine prudenta in ceea ce priveste politica salariala. "Inflatia care a inregistrat in trimestrul patru niste cresteri mai importante decat era prevazut, evolutia preturilor la produsele alimentare care sunt in crestere trebuie sa ne dea de gandit si sa avem o atitudine foarte prudenta in ceea ce priveste politica salariala in continuare", considera primul-ministru. El spune ca valoarea salariului minim trebuie stabilita si in functie de cresterea productivitatii muncii, iar aceasta poate fi sporita in opinia sa prin reintoarcerea romanilor care muncesc in Europa. "Nu sunt atat de tentat sa deschidem portile pentru aducerea fortei de munca din strainatate in Romania, atata vreme cat exista un rezervor important de forta de munca in Romania care nu este folosit", a precizat Calin Popescu Tariceanu. Sindicalistii, in schimb, se declara nemultumiti de propunerea Guvernului. Ei considera ca in Romania nu se poate trai cu acesti bani. "Valorea nu reprezinta nici activitatea depusa de forta de munca. E sub cea ceruta de noi", a explicat Vasile Otelea, presedinte Filiala BNS Constanta. Sindicalistii ameninta cu proteste, in cazul in care Guvernul nu va accepta o valoare a salariului minim de 540 de lei.