Daca nu vor ajunge, in ultima sedinta de negociere, care va avea loc azi, la un acord cu administratia pe tema majorarii salariilor, sindicalistii de la FSS Metarom Galati, Sindicatul Solidaritatea al Siderurgistilor (SSS), UTSL si Forum vor decide fiecare in parte modul in care vor continua lupta pentru ca solicitarile lor sa fie aprobate.

In cadrul conferintei de presa sutinute ieri, presedintele SSS, Gheorghe Tiber, a declarat ca, in cazul in care conducerea Combinatului nu va accepta azi solicitarea sindicatului de majorare cu 25% a fondului de salarii, respectiv acordarea unei cresteri fixe de 275 de lei, luni va fi declansat conflictul de interese. "Nu putem accepta propunerea administratiei de majorare cu 9,5% a salariilor, pe care o consideram o bataie de joc la adresa angajatilor Combinatului. Luni vom declansa conflictul de interese si, in paralel, vom organiza actiuni de protest la poarta Combinatului, la care ii asteptam sa participe, dupa terminarea programului de munca, pe toti salariatii, indiferent daca sunt sau nu membrii nostri de sindicat. Noi suntem hotarati sa luptam mai departe si singuri, tinand cont de faptul ca unitatea sindicala s-a destramat, si nu din vina noastra, dar nu vom putea castiga, daca angajatii nu vor fi langa noi atunci cand le vom cere sa lupte pentru salarii mai mari. Din pacate, celelalte trei sindicate au demonstrat ca nu vor sa luptam impreuna, in sedinta de negocieri de miercuri coborandu-si solicitarea de la 25 la 13% si nedorind sa aiba aceeasi cerere de crestere salariala ca a noastra. Ii vom consulta si pe membrii nostri de sindicat pentru a afla daca doresc sa declansam conflictul de munca", a declarat Gheorghe Tiber.

Presedintele coordonator al SSS, Ilinca Diaconu, a tinut sa faca un apel catre toti angajatii pentru a le fi alaturi in lupta sindicala, afirmand ca sindicatul nu va semna clauzele contractului in care sa se stipuleze o crestere de 9,5 % a salariilor. "Daca oamenii nu ne vor fi alaturi, noi vom continua lupta, dar la sfarsit eu ma voi intoarce la locul meu de munca. Nu tin la functia pe care o am in sindicat si imi voi da demisia, daca voi vedea ca oamenii nu ne sustin pentru a obtine cat mai multe pentru ei", a mai spus Ilinca Diaconu.

Contrareplica

Intr-un comunicat de presa semnat de liderii FSS Metarom Galati, UTSL si Forum se precizeaza ca a existat tot timpul dorinta SSS de a arata ca doar ei doresc o crestere cu adevarat mare pentru salariati, iar membrii comisiei de negociere din partea celorlalte sindicate sunt o piedica in fata acestui deziderat. "Strategia comisiei de negociere din partea celor trei sindicate a fost ca sa obtinem maxim pentru toti salariatii", se arata in comunicat. Liderii celor trei sindicate afirma ca, in cadrul sedintei de negociere de miercuri, SSS a cerut administratiei ca unica revendicare o crestere de 25%, in timp ce ei au cerut o crestere de 150 de lei la fiecare salariu de baza, precum si mentinerea celorlalte revendicari, cresterea totala depasind 25%.

"Concluzia e ca urmarim rezolvarea tuturor problemelor ridicate de membrii nostri de sindicat, dar, se pare, pe cai diferite, deoarece SSS a blocat colaborarea pentru o strategie de tip consultativ, nu una impusa de o parte sau alta. (...) In consecinta, deoarece, de fapt, ruperea solidaritatii comisiei nu apartine celor trei sindicate, ci doar atitudinii acuzatoare sau suspicioase a SSS, in virtutea statutului fiecarui sindicat in parte, ne vom consulta membrii sindicatelor noastre, iar opinia lor va constitui strategia noastra viitoare", se mai arata in comunicat.

Liderii mai afirma ca cele trei sindicate au dorit ca in procesul verbal sa fie trecute propunerile lor salariale, in timp ce presedintele SSS s-a opus, deoarece a dorit ca in procesul verbal sa fie consemnat ca doar ei au cerut mai mult. "Vom supune atentiei salariatilor atitudinea celor trei sindicate, care nu au semnat in aceste conditii procesul verbal si care s-au vazut in situatia de a constata ca domnul Tiber urmareste doar sa iasa in evidenta in fata salariatilor si nu sa uneasca forta sindicala, pentru a stabili daca a fost corecta sau nu", se mai arata in comunicat.