"Alesele " sunt SC Alt Univers 2002 SA si SindServ SA, infiintate de sindicatele Electrica
Societatea Electrica SA a organizat, in urma cu mai bine de o saptamana, o licitatie prin care activitatea de citire a contoarelor a fost oferita pe tava unor firme controlate de sindicate. Este vorba de o afacere care va aduce "aleselor", doar in lunile care au mai ramas din 2008, in jur de doua milioane de euro.
Societatile Alt Univers 2002 SA si SindServ SA, infiintate de sindicatele din Electrica, sunt noile "cititoare de contoare" din Romania. De fapt, societatile amintite au facut acest lucru si pana acum; ele aveau, de o lunga perioada de timp, un contract de prestari de servicii cu furnizorul de energie electrica. Acum insa, s-a mers pe o delimitare clara a activitatii. Astfel, dupa ce ani intregi s-au purtat dezbateri aprinse legate de o eventuala externalizare a acestui serviciu, decizia a fost luata, iar un business de cateva milioane de euro a fost oferit plocon societatilor in care lucreaza cei disponibilizati din compania de stat. SC SindServSA a aparut in anul 2002, capitalul fiind controlat de doua organizatii ale lucratorilor: Mileniul III si Energia. Din datele economice ale firmei rezulta ca in timp i-a mers destul de bine, in 2006 raportand un profit de 775.000 de lei. Activitatea SC Alt Univers 2002 SA a fost si mai ampla, daca ne uitam la castigul din 2006 - de peste trei milioane de lei. Compania a luat nastere in Suceava, fiind transferata ulterior la Bucuresti. Pentru 2009 sunt prevazute fonduri de cinci milioane de euro.
Pentru a putea participa in cursa pornita de Electrica au fost puse anumite conditii: nu au fost acceptate decat societati cu atestat de la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei pentru executarea de lucrari in instalatiile de joasa tensiune si care pot acoperi o zona cat mai larga. De asemenea, companiile declarate castigatoare trebuie sa asigure, la solicitarea Electrica, pe langa activitatea de baza - cea de citire a contoarelor -, si operatiuni de recontractare, culegere si operare de date, metering etc. Noul contract incheiat de Electrica este valabil pana la sfarsitul anului 2009. Societatea de stat deruleaza, in prezent, mai multe programe care vizeaza montarea de contoare electrice. Acest lucru ar putea duce in timp la renuntarea la "citirea manuala". Electrica SA este compusa din Electrica Distributie Muntenia Nord (care deserveste 1,2 milioane de clienti), Electrica Distributie Transilvania Sud (cu un milion de consumatori) si Electrica Distributie Transilvania Nord (cu 1,1 milioane de abonati).