Desi conducerea Ministerului Finantelor Publice a promis comisarilor Garzii Financiare ca le va aproba "Statutul comisarului GF", dupa ce acestia au intrat in greva generala la sfarsitul lunii mai, nici pana azi acest lucru nu s-a intamplat. Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice, a tot amanat semnarea statutului, invocand existenta unor probleme mult mai importante, legate de integrare, decat sa se ocupe de probleme interne sau de cresterea salariala a lucratorilor din subordine. Prin urmare, potrivit declaratiilor liderilor de sindicat din cadrul GF si ai functionarilor din Finante, acestia trebuiau sa reinceapa greva generala, la care au promis ca va participa toata suflarea functionarimii.
In perspectiva unei astfel de actiuni, liderii de sindicat din teritoriu au fost si sunt cu mana pe telefoane pentru a afla de la sefii lor ierarhici pe linie de sindicat cand va reincepe blocarea activitatii in Finante. Iata insa ca, ieri, Comitetul Director al Aliantei Federative a Sindicatelor Functionarilor Publice "Sed Lex", format din presedintii federatiilor membre si din cei ai sindicatelor nationale afiliate (Federatia Sindicatelor Statisticienilor din Romania, Federatia Nationala a Sindicatelor din Finante, Federatia Nationala a Sindicatelor Muncii si Protectiei Sociale, Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratia Locala) a acceptat crearea unei echipe mixte, guvern-sindicate, care, impreuna cu reprezentantii Bancii Mondiale, sa finalizeze, pana pe 2 octombrie, sistemul unitar de salarizare a functionarilor publici si a personalului contractual. Comitetul a decis amanarea actiunilor de protest pe perioada in care va functiona echipa mixta guvern-sindicate, continuand insa actiunea de strangere de semnaturi.
Diana Pop, presedintele Sindicatului "Finante Bihor", afiliat la "Sed Lex", ne-a comunicat ca a fost luata in discutie si actiunea Guvernului de a reduce cu 25% functiile publice, urmand ca in cadrul aceleiasi echipe sa se discute si acest aspect. "Guvernul a inceput sa reevalueze pozitia referitoare la reducerea numarului de personal, dupa ce la discutii au fost aduse argumente clare prin care s-a demonstrat ca numarul functionarilor publici este mai mic decat necesarul, pentru o activitate corecta a institutiilor statului. Daca in UE un functionar public asista, in medie, 30 de contribuabili, in Romania un functionar asista, in medie, intre 170 si 300 de contribuabili", a declarat presedintele "Sed Lex" Bihor.