Ziarul Financiar informeaza: Alfred Toepfer anunta investitii-gigant in Romania: 6 silozuri la Dunare, un altul in vestul tarii si un terminal de export la Constanta

Alfred C. Toepfer, unul dintre cei mai mari traderi de cereale de pe piata locala cu afaceri de circa 300 de milioane de euro, intentioneaza sa isi extinda reteaua de silozuri la 16 prin investitia in 6 unitati pe Dunare, dar si intr-o alta in vestul Romaniei.
Traderul a achizitionat deja mai multe barje cu care intentioneaza sa transporte pe Dunare cerealele colectate in Romania si vizeaza constructia unui terminal de export in portul Constanta, potrivit datelor prezentate de compania americana Archer Daniels Midland (ADM), actionarul majoritar al Toepfer.
"Vedem ca oportuna majorarea capacitatii noastre de colectare si transport a cerealelor de-a lungul Dunarii in Romania, tara care a devenit exportator net de cereale si plante oleaginoase in ultimii ani", a declarat Gary L. Towne, presedinte al Alfred C. Toepfer International. Aceste in¬formatii au fost publicate pe site-ul compa¬niei americane Archer Daniels Midland, unul dintre cei mai mari traderi si proce¬satori de produse agroalimentare la nivel global cu afaceri de 61,6 miliarde de dolari anul trecut si aproape 30.000 de angajati.
Compania ADM nu a dat insa detalii in privinta valorii la care se ridica investitia in extinderea capacitatii de stocare a Alfred Toepfer in Romania si nici in privinta orizontului de timp in care aceste capacitati vor deveni operationale. De cealalta parte reprezentantii din Romania ai Alfred Toepfer nu au raspuns pana la inchiderea editiei solicitarii ZF.
Planul de extindere al Alfred Toepfer arata interesul multinationalelor-gigant de pe piata comertului cu cereale pentru agricultura romaneasca. Exporturile de cereale ale Romaniei sunt controlate aproape in totalitate de marii traderi precum Alfred C. Toepfer, Glencore, Bunge sau Cargill. Anul trecut marii traderi au exportat cereale de circa 800 de milioane de euro, o treime din totalul exporturilor de produse agroalimentare ale Romaniei.
In acest an specialistii se asteapta ca recolta de cereale a Romaniei sa creasca in medie cu 10%-15%, avansul urmand a fi sustinut de grau, porumb si floarea-soarelui. Primele date arata ca in acest an in Romania recolta de grau se va ridica la 7 milioane de tone, un avans de 23% fata de anul precedent. Avansul agriculturii ro¬manesti poate fi si unul dintre motivele pentru care Alfred Toepfer a decis sa isi extinda capacitatile de stocare si transport.
Au o retea operationala de opt silozuri pe Dunare
Traderul Alfred Toepfer detine in Romania o retea de opt silozuri pozitionate de-a lungul Dunarii cu o capacitate totala de stocare de 118.000 de tone. Astfel, traderul, care are in Romania afaceri de peste 300 de milioane de euro, opereaza trei silozuri in judetul Giurgiu cu o capacitate totala de stocare de 51.000 de tone, dar si o baza de receptie a cerealelor la Harsova in judetul Constanta cu o capacitate de 31.000 de tone. Traderul mai detine doua silozuri de cate 9.000 de tone in Corabia, judetul Olt, si in Oltenita, judetul Calarasi, potrivit datelor Ministerului Agriculturii (MADR). Compa¬nia este prezenta si in vestul Romaniei printr-un siloz de 6.000 de tone situat tot in apropierea Dunarii in judetul Mehedinti.
Alfred Toepfer, al carui sediu central este in Hamburg, si-a extins in urma cu o luna reteaua de silozuri din vestul Romaniei printr-o investitie de 2,8 milioane de euro intr-o unitate de stocare de 12.000 tone in Biled, judetul Timis, in apropierea granitei cu Ungaria.
prezent germanii de la Toepfer construiesc doua silozuri in Calarasi si Moldova Noua, judetul Caras-Severin - unde nu erau prezenti - dar si in a patra uni¬tate de stocare in Giurgiu - unde deja detin 17% din capacitatea de stocare totala a judetului, potrivit datelor ADM. Daca in judetul Caras-Severin niciunul dintre principalii competitori ai Toepfer nu detine capacitati de stocare, situatia este diferita in judetul Calarasi, unde Cargill poate stoca 47.000 de tone, 9% din totalul capacitatii de stocare a judetului, iar Agri¬cover detine la Lehliu un siloz de 38.000 de tone.
Mai mult, planurile de extindere pe piata locala ale germanilor de la Toepfer includ si investitia in alte capacitati de stocare in Bordusani, judetul Ialomita, dar si in Corabia, judetul Olt, si Galati.
Traderul, care a achizitionat deja o flota de barje cu ajutorul carora vizeaza interconectarea silozurilor de pe Dunare, vizeaza si o alta investitie intr-un terminal de export in portul Constanta.
"Acest proiect are o importanta strategica pentru extinderea retelei noastre in Europa de Est. Capacitatile de stocare si terminalul de export sunt bine pozi¬tionate si ne maresc ca¬pacitate de transport a cerealelor de-a lungul Dunarii si in Marea Neagra. Pe de alta parte, barjele achizitionate de Toepfer ne dau posibilitatea sa con¬trolam mai bine lantul de distributie", a explicat Towne.
Alfred C. Toepfer, companie despre care exista foarte putine date oficiale, este prezenta in 36 de tari, are 2.000 de angajati si tranzactioneaza anual mai mult de 42 de milioane de tone de materii prime.
Pe o piata locala a comertului cu cereale, evaluata la 1 miliard de euro, Toepfer intra in competitie cu alte mari case de comert precum americanii de la Cargill, companiile elvetiene Glencore si Ameropa sau olan¬dezii de la Nidera.