Societatile de investitii financiare au inregistrat saptamana trecuta primul interval pozitiv la bursa, dupa ce saptamanile trecute cotatiile scazusera masiv din cauza fluctuatiilor de pe pietele internationale.
Saptamana trecuta, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inregistrat reveniri importante, cu o valoare in crestere cu 15% a tranzactiilor cu actiuni, care au totalizat 281,5 milioane de lei. Cele mai mari cresteri le-au avut Turism Baile Felix (+59,23%), Artrom Slatina (+23,50%), Compa Sibiu (+19,17%), SIF Oltenia (+11,03%), Rompetrol Well Services (+11,01%).
Cele cinci SIF-uri au avut o prima saptamana de cresteri sustinute, apreciindu-se cu 8,54%. Indicele BET-FI a inchis intervalul la nivelul de 59.493,7 puncte. Articolele pozitive ce vizau posibilitatea primirii de catre SIF-uri a unor dividende in crestere de la banci, dar si revenirile de pe pietele internationale au fost alte cauze pentru care aceste societati au crescut ca volum de tranzactionare. Cotatia SIF Oltenia a crescut de la un minim de 2,96 lei pe actiune (atins doar conjunctural, in sedinta de miercuri), pana la un maxim de 3,23 lei pe actiune - inregistrat in sedinta de vineri. Castigul adus de acest emitent a fost de 11%, mai mult decat dobanda bonificata la un depozit bancar pe timp de un an. Alta caracteristica a saptamanii ar fi anuntarea unor majorari de capital pe mai multe blue-chip-uri: Banca Transilvania, Biofarm, Compa Sibiu. La Banca Transilvania au venit convocatoarele AGA pentru aprobarea situatiilor financiare pe 2006 si aprobarea majorarii de capital social. Majorarea de capital se va face prin acordarea de actiuni gratuite in proportie de 45,34% si 10% actiuni subscrise la 0,35 de lei pe actiune. Data de inregistrare propusa este 11 mai. "Exista o premisa pentru stabilizarea temporara a pietei in jurul acestor niveluri si poate chiar de o usoara apreciere, insa este prematur sa spunem ca piata a depasit zona descendenta si trendul s-a intors catre pozitiv. Nu excludem ca acest lucru sa se intample, insa ii acordam o posibilitate redusa si asteptam semnale mult mai clare de depasire a zonei descendente, inclusiv volume ridicate pentru a face astfel de afirmatii", a precizat Leonard Sonei, coordonator al Intercapital Invest Craiova. Tot saptamana trecuta, titlurile Turism Baile Felix au debutat in forta la categoria a II-a a BVB, inregistrand cea mai importanta apreciere saptamanala: 59,23%. In prima sedinta de tranzactionare, aceste titluri au inregistrat 2,5 lei pe actiune. Insiderii au fost foarte activi pe acest emitent. SIF 3 si SIF 5 au raportat cumparari la 2 lei pe actiune, iar emitentul a incheiat saptamana la 1,99 lei pe titlu.
Material realizat in colaborare cu Intercapital Invest Craiova