In cazul in care cele cinci societati de investitii financiare (SIF) ar accepta o conversie a actiunilor BCR pe care le detin in titluri Erste ar detine aproximativ 12-15% din capitalul bancii austriece, devenind al doilea actionar semnificativ, a declarat pentru NewsIn Petre Pavel Szel, presedinte al SAI Muntenia Invest, care administreaza SIF Muntenia.
Pentru aceasta, Erste Bank ar trebui sa plateasca 1,8 miliarde de euro pentru a cumpara pachetul de 30%, pe care il detin cele cinci SIF-uri la Banca Comerciala Romana, a declarat presedintele Muntenia Invest.
Potrivit lui Szel, deocamdata nu exista nicio oferta ferma din partea Erste Bank pentru preluarea actiunilor detinute de SIF-uri la BCR, care valoreaza foarte mult in conditiile in care cele cinci societati de investitii financiare actioneaza impreuna.
SIF-urile asteapta o oferta concreta din partea Erste Bank inainte de a lua o decizie si nu sunt interesate pentru moment sa vanda actiunile pe care le detin la BCR, a mai anuntat reprezentantul Muntenia Invest. In ceea ce priveste posibilitatea ca SIF-urile sa faca o oferta pentru cumpararea actiunilor de la salariatii BCR care nu vor vinde in cadrul ofertei lansate de Erste Bank, presedintele Muntenia Invest a explicat ca societatile de investitii financiare nu pot detine mai mult decat cota actuala din capitalul social al bancii. Szel a precizat ca in conformitate cu legislatia actuala de pe piata de capital se limiteaza plasamentele realizate de alte organisme de plasament colectiv, cum sunt SIF-urile. (D.E.)