Aprobarea parlamentului privind limitarea la 1% a pragului maxim de detinere la SIF-uri prin actiuni concertate va duce la scoaterea pe piata a milioane de actiuni, in valoare de zeci de milioane de dolari. Spre exemplu, in cazul SIF 5 Oltenia actiunile concertate scoase la vanzare s-ar putea apropia de 90 de milioane de dolari, sustin surse din piata.
Cu un capital social de aproximativ 580 de miliarde de lei vechi, SIF Oltenia a emis 580 de milioane de actiuni cu valoare nominala de 1.000 de lei vechi. Prin urmare, pragul de 1% inseamna 5,8 milioane de actiuni. Daca luam in calcul o valoare medie de tranzactionare pe piata de capital de 29.000 de lei pe actiune, adica circa un dolar, 1% inseamna aproximativ 5,8 milioane de dolari. Surse din piata spun insa ca, in cazul SIF Oltenia, patru-cinci persoane influente detin prin actiuni concertate in jur de 20% din capitalul social al societatii de investitii financiare. In consecinta, cum pragul maxim admis de detinere este acum de 1%, inseamna ca restul de 15% din actiuni ar trebui scoase la vanzare de catre detinatori, in maximum trei luni de la intrarea in vigoare a legii.
In termenii de piata sus-mentionati, ar fi vorba de actiuni in valoare de aproximativ 87 de milioane de dolari. Nu se stie insa care vor fi masurile adoptate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru a descoperi actiunile concertate in cazul in care persoanele care le controleaza nu le declara. Persoanele autorizate sustin ca CNVM ar putea sa scoata ea la vanzare aceste actiuni in situatia mentionata. Apoi, ramane de vazut si care vor fi sanctiunile pentru cei care nu isi declara si nu vand actiunile concertate. Daca acestea se vor rezuma la limitarea dreptului de vot la 1% in cadrul AGA, sustinatorii legii sustin ca aceasta nu si-a atins scopul, adica protejarea micilor actionari.