Sapte firme la care SIF Oltenia detine pozitii de control au cumparat în ultimele luni 1,37% din capitalul social al societatii de investitii financiare. Institutia acorda în 2008 dividende de 12 milioane de euro, însa, conform legii, aceste firme nu ar trebui sa primeasca nimic. În conditiile în care cotatiile SIF sunt în cadere, societatile din portofoliu au pompat bani în buzunarele sforarilor SIF. Sapte societati comerciale la care SIF Oltenia detine controlul sau pachete importante de actiuni au ajuns în numai câteva luni sa aiba cumulat 1,37% (7,99 milioane de actiuni) din capitalul social al societatii de investitii financiare oltene. Începând din noiembrie 2007, acestea au cumparat masiv titluri SIF 5 de pe piata de capital. Potrivit statisticilor, cele mai multe au fost achizitionate de Biofarm SA Bucuresti (3,8 milioane de actiuni) - societate la care, potrivit ultimelor înregistrari la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), pachetul majoritar de 60,69% din actiuni este detinut de o lista de actionari PPM -, rezultat al programului de privatizare în masa. Cel mai semnificativ actionar al acestei societati este SIF Oltenia, care detine 16,39% din capitalul social, urmata de SIF Moldova (11,43%) si SIF Banat-Crisana (10,41%). În topul detinerilor urmeaza Oltenia Leasing IFN (cu 966.200 de actiuni achizitionate), la care, conform ONRC, pachetul cel mai important de actiuni este detinut tot de SIF Oltenia (37,23%). Alti actionari semnificativi la aceasta societate mai sunt General Comi SA (18%) si o lista de actionari (14,93%). Urmeaza Voltalim SA Craiova - care a cumparat de pe bursa 893.200 de actiuni. La aceasta, SIF Oltenia detine 99,99% din capitalul social. Mai putin a cumparat Turism Felix SA Baile Felix - doar 680.000. La aceasta firma, SIF Transilvania (62,94%) si SIF Oltenia (16,33%) îsi împart pachetul majoritar de actiuni, restul de 20,73% fiind în posesia unei liste de persoane fizice si juridice.  
SIF Oltenia, în fruntea listei Urmatoarea pe lista achizitiilor este Mercur SA Craiova (cu un volum de 610.000 de actiuni), unde SIF Oltenia detine controlul, având în proprietate 85,52% din capitalul social. Urmatoarele doua societati au cumparat sub 600.000 de titluri. Este cazul Santierului Naval Orsova, care are în portofoliu dupa ultimele luni 540.000 de actiuni SIF 5 Oltenia. Aici, controlul este împartit de SIF Transilvania (49,99%) si SIF Oltenia (12,12%), restul de 37,86% fiind în posesia unei liste de persoane fizice si juridice. Cele mai putine titluri din societatile în discutie au fost cumparate de Comcereal SA Craiova (504.200), societate controlata, la rândul ei, de SIF Oltenia (41,71%) si de o lista de actionari persoane fizice (58,29%). Concluzionând cele relatate mai sus, putem spune ca SIF-urile au cumparat indirect actiuni proprii, prin intermediul unor societati pe care le controleaza. Statisticile la nivel national arata ca, în ultimul an, societatile controlate de SIF-uri sau cele la care acestea sunt actionari semnificativi controleaza în prezent cel putin 13 milioane de actiuni, în valoare de peste sapte milioane de euro. SIF Oltenia se afla în fruntea listei, cu 7,99 milioane de euro, reprezentând 1,37% din capitalul social, dupa calculele noastre.  
Dividende de peste 12 milioane de euro Potrivit legislatiei în vigoare, achizitiile de titluri ale societatii-mama sunt asimilate cu dobândirea de actiuni proprii, operatiune care cere aprobarea Adunarii Generale a Actionarilor (AGA). Aceste adunari nu au avut loc însa. În plus, actiunile nu ar trebui sa dea drept de vot în AGA si nici dreptul la dividende. Cum Comisia Nationala a Valorilor Mobliare (CNVM) nu s-a exprimat asupra acestor aspecte, este de asteptat ca aceasta situatie sa creeze probleme. În ceea ce priveste situatia creata, parerile sunt împartite. Spre exemplu, iata ce declara recent Floriean Firu, director general adjunct al SIF Transilvania, citat de Ziarul Financiar: "Singura interdictie este faptul ca actiunile nu vor da drept de vot. Noi am studiat problema aceasta si tranzactiile nu reprezinta rascumparare de actiuni proprii. Societatile respective vor primi bineînteles si dividende, însa nu vor avea drept de vot". În schimb, Teodor Buzatu, membru în CA la SIF 5 Oltenia, ofera propria explicatie pentru deciziile societatilor din protofoliul SIF: "Aceste firme au constatat ca titlurile SIF 5 cresc cel mai mult si acorda cel mai bun dividend. Nu este adevarat ce se speculeaza, ca noi am dat ordine sa se cumpere actiuni prin societatile controlate de SIF. Asta este o prostie". De ce este o prostie? Buzatu se contrazice: "Pentru ca nu au drept de vot si nici dividende. Au vazut ca actiunile cresc. Acum s-au înselat pentru ca, de la 1 ianuarie 2008, ele au scazut". Daca vor lua sau nu dividende aceste societati sau daca doar au umflat anumite conturi, vom vedea. Cert este ca, pe anul trecut, SIF Oltenia a raportat un profit net de 106,4 milioane de lei, 45,2 milioane fiind repartizate pentru acordarea de dividende.