FSS Metarom a solicitat sindicatelor de la unitatile afiliate la federatie, printre care se numara si cel de la ArcelorMittal Galati, sa transmita informatii privind modul de salarizare a angajatilor in vederea stabilirii strategiei de negociere a clauzei salariale a Contractului Colectiv de Munca din acest domeniu.



La solicitarea liderilor FSS Metarom, fiecare dintre sindicatele afiliate la aceasta federatie va transmite pana la sfarsitul lunii septembrie o situatie privind salarizarea angajatilor unitatilor respective. Potrivit presedintelui FSS Metarom, Mircea Scantei, in cazul fiecarei societati este vorba despre valoarea salariului minim si mediu, sporurile acordate salariatilor si cuantumul acestora, precum si perioada de valabilitate a Contractului Colectiv de Munca. In urma centralizarii datelor primite de la toate sindicatele, liderii FSS Metarom vor stabili strategia pe care o vor aplica atunci cand vor incepe, impreuna cu reprezentantii patronatului, negocierea clauzei salariale a Contractului Colectiv de Munca pe ramura metalurgica. Data probabila a demararii tratativelor este la inceputul lunii octombrie, iar procentul de majorare a salariului minim pe ramura metalurgie va reprezenta principalul punct al negocierilor dintre reprezentantii sindicatelor si ai patronatului.

Prim-vicepresedintele FSS Metarom Galati, Adrian Adascalitei, ne-a declarat ca venitul mediu lunar la nivelul ArcelorMittal Galati, care include si sporurile, este cuprins intre 1.300 si 1.400 de lei.

Presedintele FSS Metarom, Mircea Scantei, ne-a declarat ca, potrivit situatiei intocmite de Institutul National de Statistica, salariul mediu brut inregistrat in cursul lunii iunie in metalurgie a fost de 1.618 lei, in timp ce castigul mediu net a fost de 1.211 lei, in aceasta ramura a industriei lucrand un numar de 50.500 persoane. Incepand cu data de 1 ianuarie 2007 salariul minim valabil in metalurgie este salariul minim pe economie in valoare de 528 de lei.