Mitingul si marsul de protest pe care sindicalistii de la Sindicatul Solidaritatea al Siderurgistilor au intentionat sa-l organizeze in data de 12 iunie nu va mai avea loc deoarece membrii comisiei, respectiv reprezentantii Politiei, Jandarmeriei, Politiei Comunitare, nu au dat aprobarea la propunerea primarului.

Liderii SSS au organizat ieri o conferinta de presa pentru a-si exprima public nemultumirea fata de faptul ca edilul sef al urbei i-a impiedicat sa-si spuna nemultumirile fata de refuzul administratiei Combinatului de a incepe negocierea Contractului Colectiv de Munca, precum si fata de modul in care sunt tratati de Ministerul Muncii si justitia locala.

"Am fost convocat luni in biroul domnului primar, unde erau prezenti toti membrii comisiei care trebuia sa avizeze solicitarea Sindicatului Solidaritatea de a organiza pe 12 iunie, incepand cu ora 15, un miting in fata Casei de Cultura a Sindicatelor si ulterior un mars de protest. Primarul a propus membrilor comisiei sa nu autorizeze actiunea noastra deoarece este campanie electorala si s-ar bloca circulatia pe strazile Brailei si Domneasca, ceea ce ar putea da nastere la tulburari publice. Membrii comisiei l-au ascultat si nu ne-au dat autorizatia. Am explicat ca dorim sa organizam aceste actiuni pe 12 iunie, si nu in alta data, deoarece pe 13 iunie expira prevederile actualului CCM si in acest fel dorim sa sensibilizam Ministerul Muncii care refuza sa ne inregistreze conflictul de munca, desi acesta este legal, batandu-si joc de siderurgisti, ceea ce face si justitia. Nu intelegem atitudinea domnului primar, care a dovedit inca o data ca nu-i pasa de problemele angajatilor Combinatului. Legea nu prevede ca e interzisa organizarea de actiuni de protest in timpul campaniei electorale", a declarat presedintele SSS, Gheorghe Tiber.

Presedintele coordonator al SSS, Ilinca Diaconu, a lansat critici fata de faptul ca mitingul si marsul nu au fost autorizate: "Conducerea Combinatului incearca prin tot felul de tertipuri sa convinga justitia ca sindicatul nostru nu are 5.000 de membri, astfel incat Directia de Munca sa inregistreze actul aditional pe care noi nu l-am semnat, ceea ce ar insemna prelungirea valabilitatii contractului pana la sfarsitul anului. La miting urma sa vina 5.000 de siderurgisti, fiecare cu adeziunea lui la sindicat, ca sa demonstram astfel care e adevarul. Ni s-a refuzat si aceasta sansa dupa ce administratia a refuzat sa inceapa negocierea CCM. Ministerul Muncii a refuzat sa inregistreze conflictul de interese, iar justitia galateana nu este impartiala. Incepand de saptamana viitoare vom protesta in fata Palatului de Justitie si vom intra si in greva foamei pentru a arata lumii intregi ce fel judeca justitia atunci cand este vorba despre ArcelorMittal Galati".

Protest in fata turnului administrativ

Chiar daca Primaria i-a impiedicat sa-si spuna pasurile in oras, sindicalistii sustin ca vor protesta in aceeasi zi, incepand cu ora 13.30, in fata turnului administrativ de pe platforma Combinatului, si fac un apel la cat mai multi salariatI sa participle la protest.

"Daca cumva ArcelorMittal si-a bagat coada la Primarie, se vor trezi cu un miting chiar in fata turnului administrativ, unde vor veni angajatii care ies de la schimb sau siderurgistii care doresc sa vina. Daca salariatii nu vor fi lasati sa intre in Combinat, atunci nu garantam pentru ce se va intampla, pentru ca nemultmirea oamenilor este foarte mare. Trebuie sa se inteleaga ca in Romania legea trebuie respectata, iar administratia, Ministerul Muncii, justitia galateana si Directia de Munca lovesc in interesele siderurgistilor. Marti voi depune la Curtea de Apel Bucuresti o plangere impotriva Ministerului Muncii pentru abuz si incalcarea drepturilor salariatilor deoarece refuza inregistrarea conflictului de interese", a declarat Gheorghe Tiber.

Acesta a adaugat ca va contesta expertiza dispusa de instanta pentru stabilirea numarului de membri de sindicat ai Solidaritatii deoarece aceasta s-a facut fara respectarea procedurilor si ca va depune plangeri penale impotriva liderilor sindicatelor afiliate la FSS Metarom Galati care au semnat adeverinte in care erau trecute date nereale legate de numarul membrilor de sindicat, precum si a Mirelei Stanciu, reprezentantul Combinatului.

Siderurgistii nu-l mai vor primar pe Dumitru Nicolae

Acesta a fost raspunsul dat de Ilinca Diaconu atunci cand a fost intrebata de reprezentantii mass-media daca sustinerea pe care liderii SSS au anuntat-o pentru Andrei Lisinschi nu este una politica. "Noi il sustinem pe omul Andrei Lisinschi pentru Primaria Galati, nu PD-L. Am decis sa ne exprimam public aceasta optiune dupa ce am vorbit cu angajatii Combinatului care ne-au spus ca il vor vota pe Andrei Lisinschi, si nu pe Dumitru Nicolae, care nu a facut nimic pentru ei. Andrei Lisinschi ne-a ajutat in anul 2005, intr-u moment foarte greu pentru sindicatul nostru, si nu ne-a cerut niciodata nimic, iar pentru asta il respectam, in timp ce Dumitru Nicolae ne-a tratat cu indiferenta si nu l-au interesat problemele membrilor nostri de sindicat. O dovada in acest sens a dat-o si azi, cand nu ne-a autorizat mitingul si marsul de protest", a mai declarat Ilinca Diaconu.

Gheorghe Tiber a conchis: "Nu este implicare politica faptul ca ne-am exprimat optiunea fata de un candidat la Primaria Galati. Suntem locuitori ai acestui oras si mi se pare normal sa avem o optiune toti. Dumitru Nicolae zice ca e cinstit si gospodar. Am vazut cat este de gospodar, iar in ceea ce priveste cinstea, sunt multe de spus daca te uiti ce persoane a pus in tot felul de functii. Daca Andrei Lisinschi va fi ales primar si ne va trata asa cum face de ani de zile Dumitru Nicolae, il vom critica si pe el".