Suspendarea tratativelor noului Contract Colectiv de Munca si reluarea lor in primul trimestru al anului viitor, idee avansata neoficial sindicalistilor de catre reprezentantii conducerii Combinatului in cadrul intalnirii de vineri, va fi decisa de siderurgisti.

Muncitorii din Combinat sunt chemati sa spuna daca propunerea administratiei trebuie sau nu acceptata, urmand ca, in functie de parerea oamenilor, sindicalistii de la FSS Metarom Galati, Sindicatul Solidaritatea al Metalurgistilor (SSM), UTSL si Forum sa dea un raspuns administratiei in cadrul intalnirii care va avea loc joia viitoare. Ce vor decide oamenii, in conditiile in care miza o reprezinta cresterea salariilor de la 1 ianuarie, este greu de anticipat la ora actuala. Zvonurile privitoare la posibilitatea neacordarii nici unui leu in plus la salarii circula pe platforma siderurgica de cateva zile, acest lucru fiind oglindit si de mesajele trimise de unii angajati ai Combinatului care au comentat pe marginea textului publicat sambata in ziarul nostru, in care am prezentat in premiera propunerea avansata de administratie sindicalistilor. Daca negocierile anterioare s-au remarcat prin dispute sindicale, de data aceasta sindicalistii au facut front comun si au inaintat solicitari comune, principala fiind acordarea unei cresteri salariale de 32,3%. In cadrul intalnirii care a avut loc vineri, reprezentantii conducerii au invocat in sprijinul propunerii lor situatia aparuta ca urmare a crizei economice mondiale, dar argumentele aduse au fost doar de natura verbala, neprezentandu-le sindicalistilor nici datele economico-financiare ale companiei, solicitate de acestia, si nici date care sa certifice situatia aparuta ca urmare a crizei. Daca sindicatele trebuie sau nu sa continue negocierile, care se anunta a fi unele foarte dificile, este o decizie in luarea careia un cuvant hotarator il vor avea siderurgistii.

Ce cred siderurgistii?

Cei mai multi dintre cei care au trimis comentarii apreciaza faptul ca sindicatele sunt unite si spun ca au aflat deja de la sefii lor ca nu le vor fi marite salariile dar ca nu li s-a spus spus ceva sigur. Parerea oamenilor legata de neacordarea unei cresteri salariale sau despre ceea ce se intampla pe platforma siderurgica sunt impartite. "Din pacate, asta ne asteapta, niciun leu in plus la salarii, desi muncim pe branci ca sa obtinem profit pentru indieni, si acum profesorilor le-au dat cresteri de 50 la suta si noi nu mai luam nici extrabonusul ala nenorocit. Noua ni s-a spus de zilele trecute de seful de sectie ca nu vom primi niciun leu in plus la salarii pentru ca firma merge prost. Sper ca sindicatele sa fie unite si sa lupte pentru noi. Noi muncim si vine iarna, nu uitati asta" (Gheorghe V.). "Domnilor lideri, daca tot se pare ca sunteti uniti acum si (felicitari pentru asta) ar fi sa zicem o varianta sa acceptati o marire de 7-13% pe perioada amanarii, si dupa aceea, sa zicem diferenta pana la 25-30%. Sa nu uitam ca administratia va iesi in castig (ca de obicei), numai cu 2% la bonusul la sfarsit de an, plus spor de noapte, plus sambete, plus duminici, plus amanarea maririi salariilor pe o perioada de 1- 4 luni, daca facem o socoteala mica ies cativa banuti la Mittal in cont (...). Asa ca fiti uniti si luptati impreuna pana la capat, indiferent de ASII din mana ai administratiei" (Relu C.). "Mai bine sa-l inchida si sa plecam cu totii acasa, sa plecam cu totii din tara asta si sa ramana numai parlamentarii si bugetarii" (Ion).

Premiera in istoria negocierilor din Combinat

Este pentru prima oara in istoria negocierilor Contractului Colectiv de Munca (CCM) cand reprezentantii conducerii au avansat propunerea de suspendare a negocierilor si reluarea lor peste cateva luni, invocand situatia cu care se confrunta societatea. Acest lucru ne-a fost confirmat si de presedintele SSM, Gheorghe Tiber, care ne-a mai declarat ca in cadrul consiliului de conducere al sindicatului care va avea loc luni dupa-amiaza se va lua o decizie privitoare la suspendarea negocierilor. "Liderii si reprezentantii sindicatului ii vor informa pe membrii nostri de sindicat cu privire la propunerea avansata neoficial venieri de conducere iar, in functie de ce vor spune oamenii, voi lua luni dupa-amiaza o decizie. Propunerea de suspendare si amanare a negocierilor CCM-ului este o premiera in istoria Combinatului, si nu s-a intamplat acest lucru nici in1987 si nici dupa 1990, cand Combinatul a trecut prin perioade foarte grele si salariile se dadeau cu intarziere de luni de zile. Tinand cont de faptul ca nu ni s-au prezentat documentele pe care le-am solicitat si ca si in perioadele grele au avut loc negocieri si s-au obtinut cresteri salariale, parerea mea personala este ca nu se impune suspendarea negocierilor. O decizie finala o vom lua dupa ce ne vom consulta membrii nostri de sindicat. Daca membrii nostri vor decide sa continuam negocierile, nu ne vom schimba solicitarile referitoare la capitolul salarizare. Daca negocierile vor continua, ar fi normal ca administratia sa vina cu o contraoferta de crestere salariala pe care sa o argumenteze", ne-a declarat Gheorghe Tiber. Nelu Macovei, liderul Sindicatului Cocsarilor de la UCC afiliat la FSS Metarom Galati, ne-a confirmat propunerea avansata vineri neoficial de catre reprezentantii conducerii. "Fiind pentru prima oara in istoria Combinatului cand la inceputul negocierilor admnistratia vine cu o propunere de acest fel, Sindicatul Cocsarilor se va intruni luni de urgenta in cadrul Consiliului de Coordonare pentru a analiza propunerea. Vom lua o decizie dupa ce ne vom consulta membrii nostri de sindicat la care ne vom duce sa le spunem propunerea administratiei, si anume de amanare a negocierilor cu 3 luni de zile", ne-a mai declarat Nelu Macovei.

Negocierile la ramura, de o importanta majora

Liderul SSM, Gheorghe Tiber, ne-a declarat ca, in cazul suspendarii negocierilor la unitate, negocierile CCM-ului la nivelul ramurii metalurgice trebuie finalizate si ca amanarea tratativelor la Combinat nu va insemna ca acest lucru sa se intample si la ramura. Presedintele FSS Metarom, Mircea Scantei, ne-a declarat ca federatia isi mentine solicitarile referitoare la capitolul salarizare si in cazul in care nu se ajunge la un acord cu patronatul, se va declansa conflictul de munca. Liderul FSS Metarom sustine ca, desi au fost facute o serie de demersuri, reprezentantii patronatelor din metalurgie nu i-au mai chemat pe sindicalisti la negocieri.