Pomeniile de la stat catre societatile care se afla in subordinea ministerelor, deci in ograda sa, nu se vor termina nici in 2005. Atunci capitolul de negociere cu Uniunea Europeana, respectiv "Concurenta", ar trebui sa fie de mult inchis, iar Consiliul Concurentei sa cearna responsabil ajutoarele de stat pe care sa le avizeze favorabil.
Numai ca prin proiectul legii bugetului de stat pe anul viitor, introdus ieri in dezbaterea Parlamentului, actualul Guvern si-a lasat o portita libera pentru acordarea de subventii si facilitati mai ales agentilor economici din subordinea Ministerului Economiei si Comertului si a Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Mai mult decat atat, prin articolul 18 se acorda o scutire la plata a tuturor obligatiilor catre bugetul de stat care poate fi data dupa bunul plac al ministeriabililor oricarei societati din subordinea celor doua ministere.
Pe de alta parte, trebuie remarcat ca in proiectul legii bugetului de stat nu este specificat nici un plafon in limita caruia ar putea fi acordate aceste scutiri. Astfel, neexistand nici o limitare, statul prin institutiile sale va putea acorda atatea ajutoare cate doreste in sumele pe care le vrea, acest lucru necesitand bineinteles si o eventuala complicitate a Consiliului Concurentei. Lucru relativ greu de realizat intrucat actualmente Consiliul are sesiuni de consultari asupra ajutoarelor de stat cu expertii Comisiei Europene, organism care va prelua prerogativele Consiliului Concurentei la data intrarii Romaniei in Uniune. Mai trebuie spus ca lipsa unei limite pana la care pot fi acordate ajutoare de stat ar putea afecta atat veniturile bugetului de stat, cat si concurenta din domeniiile in care nu exista monopol natural. Ieri au inceput dezbaterile in Comisiile parlamentare asupra Legii bugetului de stat pe 2005.