Omul de afaceri Catalin Chelu a comunicat recent BVB ca are sub control concertat 1,87% din capitalul social al societatii, peste limita maxima de 1% permisa de lege. Chelu mai are detineri importante la SIF Muntenia, SIF Transilvania, SIF Moldova si SIF Banat-Crisana.
Omul de afaceri galatean Catalin Chelu este in prezent singurul actionar semnificativ al SIF Oltenia care a declarat oficial ca detine concertat un pachet de actiuni ce depaseste limita legala de 1% din capitalul social permisa pentru societatile de investitii financiare. Chelu a remis la sfarsitul saptamanii trecute un comunicat catre Bursa de Valori Bucuresti (BVB), prin care a declarat pe proprie raspundere ca are sub control concertat 10,8 milioane de actiuni SIF Oltenia, adica 1,87% din capitalul social al societatii. Firmele prin care omul de afaceri controleaza actiunile sunt, conform acestuia, GALATEX SA si SC GALGROS SA - unde are pozitie de control, SC LIDAS PROD SRL - unde este actionar, SC MECANICA ROTES SA - actionar semnificativ, SC PNEU SERVICE SA - actionar, SC SCULE DE FILETAT SA - pozitie de control si Persoana Fizica Tiru Luminita - persoana implicata in societatea controlata. Cunoscut ca unul dintre jucatorii importanti pe piata de capital, Catalin Chelu s-a implicat la mai multe societati de investitii financiare. Tot conform propriilor declaratii oficiale, acesta are alta pozitie de control concertat la SIF 4 Muntenia. Aici, prin societatile mentionate mai sus (mai putin GALGROS SA), are 12,28 milioane de actiuni, adica 1,52% din capitalul social al societatii. La SIF 3 Transilvania, Chelu are prin MECANICA ROTES, PNEU SERVICE SA si Tiru Luminita 7,21 milioane de actiuni, adica 1,31% din capitalul social al acestei societati de investitii financiare. La SIF 2 Moldova, omul de afaceri are prin SC GALGROS, SC LIDAS PROD SRL si MECANICA ROTES 5,12 milioane de actiuni, adica 0,988% din capitalul social al societatii. In fine, la SIF 1 Banat-Crisana, Catalin Chelu a declarat ca are sub control 7,37 milioane de actiuni, adica 1,34% din capitalul social al societatii, prin firme ca FRICOM SA si MEGA GRUP INVEST SA, la care se adauga unele dintre societatile deja mentionate.
Dinel se lasa asteptat
Conform noii legislatii emise de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), drepturile de vot pentru ceea ce depaseste 1% vor fi anulate. "Declaratiile au ajuns la CNVM, nu si la SIF Oltenia. Conform unei instructiuni emise recent de CNVM, actionarii care depasesc pragul trebuie sa informeze conducerea SIF si BVB. Deocamdata, este singura declaratie oficiala de depasire a pragului de 1%. Conform legii pietei de capital, dreptul de vot va fi restrictionat in limita acestei detineri, iar cel care le controleaza va trebui sa vanda depasirile in termen de trei luni de la data anuntului", a precizat Teodor Buzatu, membru in Consiliul de Administratie al SIF Oltenia. Alta persoana despre care se spune ca ar controla o parte importanta din averea SIF Oltenia este actualul presedinte, Dinel Staicu.
Oficial, Staicu detine doar 261.000 de actiuni, evaluate la circa sapte miliarde de lei vechi, dupa cum rezulta din informatiile publicate pe site-ul propriu al SIF Oltenia. Neoficial, trei grupuri de interese economice (GIE), SICO, Complex Stejarul si BDJ, aflate in sfera de influenta a lui Staicu, detineau in urma cu o jumatate de an 2,87% din capitalul social al SIF Oltenia. Unii dintre detinatorii de parti interese la aceste entitati ar figura si ca actionari la SC RECONVERSIA, de numele careia se leaga scandalul BIR-SIF Oltenia. Tot neoficial, Staicu ar controla 4,31% din capitalul social al SIF.
Avere impresionanta
Catalin Chelu este creditat cu o avere estimata la 50-55 de milioane de dolari. De asemenea, el este unul dintre investitorii care au criticat vehement prin mass-media modificarea legislativa privind limitarea detinerilor concertate de actiuni la SIF-uri la 1%.