Moshemordechai.ro: Tara iti vrea hoitul!

La trecerea lui Sergiu Nicolaescu am ales sa nu scriu nimic. Altii ar fi putut sa taca, dar au ales sa nu o faca. Ceea ce s-a intamplat in ultimele zile, plecand de la acest trist eveniment, mi-a aratat, inca o data ( de parca mai era nevoie!) cat de rau s-a intins uratul, in cele mai hidoase expresii ale sale, peste societatea romaneasca.
Unii care se socotesc jurnalisti au descoperit un lucru fenomenal: moartea face rating! Scandalul face si el rating. Abjectia, mizeria, mitocania si indecenta sunt si ele aducatoare de rating. De ce nu le-am pune pe toate impreuna? s-au intrebat ei. Iar rezultatul e cel pe care l-ati putut observa in ultimele zile, mai cu seama la un anume post de televiziune. Daca toata revarsarea asta de analisti de hoituri, comentatori de cadavre si vomitatori pe morminte se numeste jurnalism, atunci traim in universuri diferite si vreau sa fug repede din universul asta in care am nimerit din greseala.
Au fost apoi armatele de necro-cinefili, rigurosi esteti si doldora de principii, care fix in ziua mortii s-au simtit datori sa-i desfiinteze opera lui Nicolaescu, reducand-o sumar si nedrept la "productii politiste fara valoare si filme propagandistice". Nu am fost un pasionat de Sergiu Nicolaescu, daramite un admirator, dar raman la parerea ca Osanda e unul dintre cele mai bune filme romanesti. Asemena Ciuleandra. E o parere personala pe care nu simt nevoia sa o supun nici validarii publice, nici sa o impun altcuiva. Chestia cu "propagandismul" ma zgandare si simt nevoia sa spun ceva. Filmelor istorice ale lui Nicolaescu li se pot aduce o seama de obiectiuni si in egala masura o seama de laude, dar de unde pana unde "propaganda"? Exista elemente propagandistice acolo? Or exista. Si? Daca Spielberg face "Salvati soldatul Ryan" sau "Lincoln" sarim ca niste trepanati si aplaudam: vaaai, ce patriotism! ce filme! Daca prizam cantitati importante de porcarele americane cu continut ridicat de propaganda, e Hollywood si e divertisment de calitate, daca un regizor roman face "Mihai Viteazu" atunci e propaganda comunista, pentru ca, nu e asa, Mihai Viteazu a fost secretar general al PCR, dar mai ales nu ne-a bagat in NATO, UE si Schengen.
Adevarata propaganda, prieteni, a aparut in cinematografia romaneasca dupa ’89, mai ales in anii din urma. Adevarata jegoasa si odioasa propaganda e aia in care in mod constant niste neispraviti tin cu indaratnicie sa prezinte Romania ca pe un tinut salbatic, locuit de sub-oameni, de barbari, un taram al mizeriei fara de sfarsit si al lipsei oricarei sperante. Asta e propaganda! Din cea mai ticaloasa. Desi... vazand ultimele zile... nu mai stiu.
Am auzit apoi reprosul postum legat de intrarea in politica a lui Nicolaescu. Repros facut mai cu seama de catre cei care il vad pe Basescu ca pe un mare presedinte. Sigur, Basescu poate intra in politica, poate fi presedinte... cu tot ceea ce stim si vedem. Nicolaescu nu avea voie.
Pe urma a venit uratul de la ceremonia funerara. Unde septelul de grohaitori a gasit potrivit sa urle, sa guite, sa grohaie, sa huiduie, revoltat ca a fost privat de dreptul de a se hrani cu hoitul. Pentru ca hoitul e al lor, li se cuvine. Pentru ca ei sunt "boborul" si ei au decis ce trebuie sa se intample cu hoitul tau. O tampita, surprinsa de o reporterita hiper-activa, care cu o zi inaintea ceremoniei funerare fusese la catafalc, era incantata: "Foarte frumos! Coroane frumoase si flori, ca la leidi di. Tare mi-a placut!". Un alt imbecil grohaia: " de ce sa-l arda? Noi nu suntem de acord! Noi vrem sa vedem inmormantare!". Vedeti? Erau propagandistice filmele lui. Asta e Romania, cea din filmele "noului val", cea hranita cu protevemanele, Dan Diaconescu, Basescu si Becali.
A murit un om. Dumnezeu sa-l odihneasca!
Si nu uitati! Tara va vrea hoitul!