O parte dintre unitatile miniere care fac parte din Compania Minvest Deva ar putea fi incluse intr-un program de privatizare, a declarat ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres.
De asemenea, unele exploatari miniere ar putea constitui societati mixte impreuna cu alti investitori privati.
“Din aceasta perspectiva, beneficiem astazi de o perioada favorabila in ceea ce priveste pretul cuprului pe plan internationl. Cred ca o data ce acest nivel s-a stabilizat la una dintre cele mai inalte valori din ultimii ani, putem sa incheiem cu succes privatizarea sau constituirea in structuri mixte a unora dintre unitatile miniere producatoare de minereu cuprifer“, a spus ministrul.
In ceea ce priveste structurile mixte, acestea ar putea fi create prin concesionarea unor perimetre de exploatare si participarea cu activele existente, in timp ce aportul investitorului privat ar trebui sa fie in bani si asigurarea locurilor de munca pentru entitatea juridica nou creata.
Totodata, ministrul a mai spus ca SC Electrocentrale SA Deva si trei unitati miniere din cadrul Companiei Nationale a Huilei Petrosani vor forma un complex energetic pentru a se reduce costurile de producere a energiei electrice la Termocentrala Mintia.
Seres a purtat o serie de discutii cu conducerea Termocentralei Mintia, care au avut ca tema eficientizarea acestui agent economic in perspectiva liberalizarii pietei de energie.
Ministrul a aratat ca Electrocentrale Deva va trebui sa scada costurile de productie ale megawattului/ora.
“In structura costului megawattului/ora produs de Electrocentrale Deva, costurile cu combustibilul, in principal carbune, reprezinta 70%. Cata vreme nu vom reusi sa supraveghem nivelul costurilor carbunelui care este aprovizionat la Deva, nu vom putea vorbi despre o eficienta economica din punct de vedere al pretului energiei electrice oferit pe piata“, a spus Seres.