Cresterea tarifelor la gaze naturale pentru 2006 a fost stabilita si va tine cont de majorarea pretului gazelor din import cu 25 de dolari pe mia de metri cubi si cea a importurilor, estimata la 40 de dolari pe mia de metri cubi.
In prezent, consumatorii finali platesc in medie 230 de dolari pe mia de metri cubi, valoare cu peste 30% mai mare decat la finele anului trecut. Pretul gazelor naturale din productia interna este de 105 dolari pe mia de metri cubi.
Intrebat daca au fost fixate tarifele la gaze naturale in 2006, ministrul Economiei, Codrut Seres, a raspuns afirmativ si a precizat ca vor mai fi efectuate „mici ajustari“ fata de politica stabilita, in functie de evolutia preturilor gazelor naturale importate. „In prezent, se lucreaza la un acompaniament social, in special pentru categoriile defavorizate ale populatiei, in domeniul gazelor naturale“, a spus Seres.
Potrivit acestuia, masurile de sprijin bugetar vor viza derularea unui program social pentru persoanele cu venituri reduse, dupa modelul aplicat la energia termica sau la cea electrica, precum si continuarea programului de acordare de ajutoare pentru schimbarea arzatoarelor sau achizitia de sisteme de incalzire. (S.M.)