Interventia presedintelui Traian Basescu in cazul Petrom nu a ramas fara ecou. Presedintele a declarat recent ca actiunile companiei nu trebuie sa ajunga intr-o singura mana, ci sa le fie impartite salariatilor care sa aiba acces direct la achizitionarea lor. In replica, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, ne-a spus ca vanzarea celor 8% din actiuni se va realiza atat prin Asociatia salariatilor, cat si individual.

Cel tarziu pana la sfarsitul acestui an, va incepe procedura de vanzare a celor 8% din actiunile Petrom catre salariatii institutiei. Cel putin asa spera ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, care ne-a declarat ieri ca, desi nu s-a ajuns la un compromis final in ceea ce priveste or-donanta privind Petrom, totusi s-a discutat ca pana la urma vanzarea actiunilor catre salariati sa se faca in doua moduri. Cele doua moduri se refera pe de-o parte la posibilitatea achizitiei de actiuni prin intermediul Asociatiei Salariatilor Petrom, iar pe de alta parte, la optiunea de a cumpara individual. „Este un mecanism foarte delicat. Astfel, angajatii vor putea cumpara actiuni prin Asociatia salariatilor, dar si in mod direct, adresandu-se fiecare in parte Ministerului Economiei si Comertului“, ne-a explicat Seres.
Oficialul Ministerului Economiei si Comertului (MEC) a subliniat ca procedura este cu atat mai delicata, cu cat este vorba de un numar mare de beneficiari ai ordonantei cu pricina (77.000 de beneficiari, atat salariati, cat si fosti angajati). „Dintre acestia, cam jumatate, adica 35.000 - 40.000 vor intra in posesia actiunilor in mod direct“, a apreciat Seres.

Salariatii trebuie sa fie bine informati

Pe de alta parte, reprezentantul MEC a mai afirmat ca o mare problema ar putea fi lipsa de intelegere a angajatilor Petrom fata de oportunitatea subscrierii actiunilor care le revin prin contractul de privatizare. Potrivit lui Seres, o mare parte dintre angajati este putin instruita avand doar studii liceale sau gimnaziale. „O parte dintre angajatii Petrom locuiesc in mediul rural si au studii de scoala generala sau medii; in aceste conditii este nevoie de o modalitate de informare foarte eficienta, in asa fel incat, dupa incheierea procesului de vanzare, sa nu vina unul si sa spuna ca si el ar fi cumparat, dar nu a stiut sau nu a inteles“, ne-a mai explicat ministrul. De asemenea, in opinia acestuia, perioada de subscriere ar trebui sa fie de 60 de zile.

Profituri imense

Conform Legii de privatizare a Petrom, salariatii, dar si fostii angajati ai companiei au dreptul sa cumpere actiuni la o valoare de 5,25 eurocenti (1.896 de lei vechi)/actiune.
Numai ca pretul actual al unei actiuni Petrom este de 4.380 de lei vechi, cel putin la aceasta valoare s-a inchis vineri tranzactionarea pe Bursa de Valori Bucuresti. Asta inseamna ca acum pe Bursa vanzarea unei singure actiuni ar aduce un profit de nu mai putin de 2.484 de lei vechi adica de 2,3 ori mai mult decat valoarea la care a fost cumparata. Astfel, pachetul de 8% care trebuie vandut salariatilor la valoarea stabilita prin contractul de privatizare are o miza financiara enorma. Stiind bine cat de profitabila este o afacere cu aceste actiuni si pentru a urgenta achizitia lor, Asociatia Salariatilor Petrom, condusa de Liviu Luca, a infiintat recent un consortiu cu Banca de investitii Credit Suisse First Boston si cu trei case de avocatura pentru a negocia cu statul roman preluarea partii sociale care i se cuvine.