Senatorul Gheorghe Marcu (foto) l-a interpelat pe Emil Boc, Prim Ministrul Romaniei. Obiectul interpelarii: Cresterea sfidatoare a pretului carburantilor.
Cresterea accentuata a preturilor carburantilor din ultima perioada ne-a pus pe noi, romanii, in dificultate, dar a si declansat un val al scumpirilor la diverse produse si servicii.
In opinia mea, guvernul are obligatia sa foloseasca orice parghii pentru a ajuta economia romaneasca.
Avand in vedere declaratiile dumneavoastra, domnule Prim - Ministru, potrivit carora nu puteti interveni in politica de pret a carburantilor, va informez ca sunteti contrazis de purtatorul de cuvant al Directiei Generale a Concurentei, din cadrul Comisiei Europene, care declara explicit ca "posibila inghetare a pretului pentru carburanti nu incalca niciuna din regulile concurentei din UE".
Pe de alta parte, statul roman are membri in Consiliul de Administratie al SC PETROM SA, iar acestia iau decizii privind stabilirea preturilor la carburanti. In acelasi timp, exista o clauza stipulata in contractul de privatizare a SC PETROM SA, care prevede ca "in situatii de criza, membrii C.A. vor lua de asemenea in considerare si interesele consumatorilor, precum si interesul national a Romaniei".
Fata de cele prezentate, va rog sa precizati de ce nu luati nicio atitudine cu privire la cresterea sfidatoare a preturilor carburantilor?