Senatorul PSD de Iasi, Florin Constantinescu, a sustinut o declaratie politica intitulata: Eliminarea subventiei pentru gigacalorie - un bir pentru romani
In urma discutiilor pe care Guvernul Romaniei le-a purtat cu reprezentantii Fondului Monetar International la inceputul verii, subventia pentru gigacalorie a fost eliminata.
Noi, PSD putem sa acceptam argumentul ca subventionarea energiei se facea deopotriva si pentru bogati si pentru saraci. Iar renuntarea la subventie si pastrarea doar a ajutoarelor este o masura sociala.
Intr-un studiu realizat recent de experti ai PSD se arata ca prin eliminarea subventiei, pretul gigacaloriei ar ajunge la valori intre 218 lei in Bucuresti si 293 in Cluj.
Conform aceleiasi estimari, pretul gigacaloriei s-ar majora, in Bacau, de la 154 lei la 238 lei, consecinta fiind majorarea facturii la incalzire, pentru un apartament cu doua camere, la 501 lei. Pentru Bucuresti, eliminarea subventiei ar duce la cresterea pretului gigacaloriei de la 124 la 218 lei, iar factura la incalzire pentru un apartament cu doua camere ar ajunge la 450 lei.
In ceea ce priveste Iasiul, situatia este destul de grava. La ora actuala in Iasi sunt 57 581 apartamente racordate la CET. Practic, fiecare familie din aceste apartamente primeste, indirect, subventie pentru apa calda si caldura. In conditiile in care pretul real pe gigacalorie este in Iasi de 300 de lei, iesenii platesc 175 lei. Prin eliminarea subventiei populatia din Iasi se va trezi in imposibilitatea de a-si achita facturile.
Solutia eliminarii subventiei la caldura nu este viabila, intrucat costurile de la bugetul de stat sunt de doar de 500 milioane de lei anual.
O consecinta fireasca a eliminarii subventiei este neplata facturilor. O alta consecinta este ca foarte multi romani vor recurge la debransare. Pierderile vor creste, eficienta va fi mai mica.
Prin eliminarea subventiei la plata gigacaloriei, administratiile locale vor putea asigura un tarif mai mic al gigacaloriei pentru utilizatorii casnici doar in masura in care vor primi din partea Guvernului fonduri pentru echilibrarea bugetelor locale.
Asadar, eliminarea subventiei va crea probleme imense atat pentru populatie, cat si pentru primariile care vor fi in imposibilitatea de a-i ajuta pe locuitori. De la 1 ianuarie, Guvernul a micsorat deja subventia acordata de la 80 de lei pe gigacalorie la 61,51 lei pe gigacalorie. Acum ne trezim ca aceasta subventie este eliminata complet. Primariile trebuie sa gaseasca planuri alternative care sa-i protejeze pe cei vulnerabili, pe cei cu venituri reduse.
Problema este daca acest sistem este functional, in contextul eliminarii subventiei. Ma gandesc la faptul ca cei mai multi dintre romani au inceput deja sa-si monteze centrale de apartament, de teama intreruperii caldurii pe timp de iarna.
Sistemul centralizat de incalzire, insa, trebuie mentinut. Dar, pentru a fi mentinut, acest sistem trebuie modernizat.
Este imposibil sa pastrezi un mediu curat intr-o aglomeratie urbana in care, sa zicem ca toate apartamentele ar avea centrale proprii care ar esapa dioxid de carbon in mijlocul orasului.
A doua ratiune este ca in felul acesta am deveni captivi pe gaz metan. In momentul disparitiei presiunii si sistarii gazelor, ar fi o mare problema cu incalzirea. La sistemul centralizat exista alternativa rezervelor de pacura si folosirii lor.
Consider ca eliminarea subventiei pentru gigacalorie va face mai mult rau decat bine. Lipsa unor calcule reale din partea Guvernului va ingreuna situatia. Puterea portocalie a demonstrat lipsa de responsabilitate si necunoasterea realitatii din teren, de la nivel local.
Solicit public Guvernului si Premierului Boc sa prezinte solutiile pe care le va propune celor ce nu vor putea sa-si achite caldura si apa calda in aceasta iarna.