Senatorul PSD Marius Sorin Ovidiu Bota, vicepresedinte al Comisiei pentru buget-finante din Senat, a avut o interventie in plenul Parlamentului pe tema Bugetului pe anul 2010, pe care o puteti citi in continuare.
'Asistam azi la prezentarea in plenul Parlamentului a celui mai dezechilibrat Buget pe care Romania il va avea, daca va fi votat, dupa 1990. Un Buget in care fiecare ministru face ce vrea, nu-si asuma nicio politica sectoriala concreta si coerenta, ba mai mult, textul de lege propus nu are nimic legat de responsabilitatea fiscala, asa cum tot cei de la FMI o cer ca si conditie prealabila pentru acordarea urmatoarei transe de imprumut.
Avem in schimb un text de lege privind raspunderea fiscala, depus de noi in Parlament, la care Guvernul nu a dat un punct de vedere nici dupa 2 luni, ce sa intelegem domnule Prim Ministru, ca vreti sa trecem un Buget in care nimeni nu-si asuma responsabilitati si abia apoi vom vedea ce va fi si cu raspunderea fiscala; ca doriti sa treceti puntea FMI si apoi sa schimbati cum doriti bugetul prin rectificari facute in functie de interesele clientelei politice din jurul ministerelor economice ?!
Eu cel putin asa am tradus textul de lege si am incercat si chiar am reusit sa trecem anumite amendamente, prin care sa obligam Guvernul sa stea intr-o disciplina fiscala, sa-si asume raspunderea pentru gestionarea banului public.
Ceea ce vom face in urmatoarele zile va fi tocmai sustinerea acelor amendamente care sunt in sprijinul acordului cu FMI si chiar al dvs, domnule Prim Ministru, asta daca veti considera ca trebuie sa acultati vocea opozitiei cand semnalam derapajele grosolane in ceea ce priveste gestionarea banului public.
Sigur, domnule Prim Ministru, noi vorbim si dvs probabil nici nu ne auziti precum radioul intr-o camera goala, eventual in fata unui frigider care ingheata tot, preum Bugetul propus de Guvern care ingheata posturile, ingheata salariile, pensiile si mai grav dezvoltarea economiei prin reducerea la jumatate a investitiilor fata de 2009, care ingheata chiar si raspunderea gestionarii banului public si chiar mai mult pentru unii aceste buget devine muma, iar pentru altii ciuma.
Din pacate, aceasta lege a Bugetului de Stat, pe langa faptul ca nu stipuleaza responsabilitati fiscale ale ordonatorilor de credite, nu ofera nici un echilibru macroeconomic sau o directie de dezvoltare Romaniei in 2010, ba dimpotriva prin maniera in care se vor derula investitiile in zonele si proiectele din care clientela politica a PD-L isi trage seva, prin acest Buget economia Romaniei va regresa.
Nu merg mai departe cu exemplele, decat cel al domnului Radu Berceanu, care si-a croit anexa aferenta Ministerului Transporturilor si Infrastructurii "dupa materialul clientului", comparandu-se practic cu un croitor, caruia eu i-as spune ca e un croitor demodat si risipitor, taind inainte sa masoare.
Practic la MTI, prin bugetul propus, acest sector de activitate in loc sa devina motor al economiei se va transforma intr-un reductor al acesteia, ba mai mult nici miliardele de la Uniunea Europeana nu vor fi absorbite in acest an, ba chiar vom pierde sute de milioane de Euro inca necheltuite din programul de preaderare ISPA.
Tot aici, dl Berceanu isi propune sa investeasca in material rulant si lifturi de milioane de Euro produse in alte tari, intr-o valoare mai mare decat isi propune sa repare calea ferata sau sa elimine sufocarea oraselor de tranzit, prin nefinalizarea centurilor ocolitoare in acest an.
Ati spus, domnule Prim Ministru, ca fara sa producem si fara sa investim nu vom progresa, eu as adauga ca si putinul pe care-l avem, cu conditionalitati cu tot, trebuie sa il gestionam responsabil si nu doar declarativ.
Nici teoria si vorba lunga nu va mai ajuta in argumentarea acestui buget.
Noi, aici, vom continua sa va aratam prin amendamentele noastre greselile, lipsa de viziune economica si de responsabilitate fiscala, nu doar de dragul camerelor de luat vederi, ci pentru ca Romania sa aiba un viitor mai bun si nu sa ne adancim in criza, asa cum ne ofera ca perspectiva Bugetul prezentat de Cabinetul pe care-l conduceti.'