Senatorul Alexandru Cordos a sustinut o declaratie politica intitulata "Continuam sa sustinem agricultura", pe care o puteti citi in continuare.

Asa cum am declarat in nenumarate randuri agricultura este unul dintre domeniile prioritare pentru actuala guvernare. Prin programele derulate, atat cele de subventionare cu fonduri de la stat cat si cele de absorbtie a fondurilor europene, Guvernul Ponta a sustinut dezvoltarea unei agriculturi competitive la nivel european si mondial.
In aceasta directie programul de fonduri europene din agricultura a ajuns la o rata de absorbtie de 70%, iar incepand cu luna mai, in cadrul aceluiasi program, este prevazuta absorbtia a 19 miliarde de euro pana in 2020. Prima linie de finantare ce urmeaza a fi deschisa este masura 121 prin care agricultorii pot face investitii pentru modernizarea fermelor.
Procentul de sustinere nerambursabil va fi de 50% si, in anumite conditii, va putea fi majorat cu pana la 20%. Sumele vor fi acordate numai pentru achizitii de masini si utilaje agricole
Concomitent cu lansarea acestei masuri, in conditiile stabilite in anul 2012, vor beneficia de sprijinul acordat de UE si fermele familiale. Valoarea proiectelor dezvoltate de fermele de familie este cuprinsa intre 5.000 de euro si 70.000 de euro.
De asemenea, Fondul de Garantare a Creditului Rural are ca obiectiv prioritar pentru anul 2014, absorbtia fondurilor europene prin facilitarea accesului la finantare al beneficiarilor PNDR, precum si dezvoltarea si consolidarea fermelor de familie.
Pentru o agricultura moderna si eficienta Romania are nevoie si de reabilitarea completa a infrastructurii de irigatii. Programul se va derula cu fondurile alocate deja in viitorul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru 2014-2020.
Tinerii fermieri urmeaza sa fie sustinuti si prin intermediul subventiilor directe pentru teren arabil care vor fi majorate cu 25% in primii cinci ani de functionare a exploatatiilor conduse de acestia.
Un alt aspect care nu trebuie neglijat este si stimularea exporturilor, unde va trebui sa sustinem ridicarea gradului de calitate al materiilor prime recoltate, avand in vedere faptul ca exportatorii se confrunta cu conditii de calitate mai restrictive pe pietele internationale.
O alta solutie de sustinere, pentru fermierii care solicita finantare pe fonduri europene si au productie vegetala, va fi incurajarea dezvoltarii unei exploatatii zootehnice proprii in care sa utilizeze productia, diminuand exportul acesteia. De asemenea, o sa incurajam si crearea de unitati de procesare langa cele de productie, prin crearea unei prioritati de acordare a fondurilor fata de cei care vor sa isi faca doar una dintre componente.
Pentru programele realizate cu fonduri europene de investitii, se vor concepe proiecte tip pentru fermierii mici si mijlocii, care vor putea fi descarcate direct din mediul on-line, reducand astfel birocratia.
De asemenea, vom sustine si pomicultura, printr-un subprogram de fonduri europene, deoarece 60% din suprafata alocata nu este exploatata eficient.
In egala masura, sustinem activitatile de cercetare si dezvoltare din agricultura care pot beneficia de un bonus de 50% din calculul impozitului pe profit. Pentru fiecare 1.000 de lei cheltuiti, firmele pot primi inapoi 240 lei ca deducere a impozitului pe profit, aceasta fiind o facilitate importanta care poate fi accesata cu usurinta.
O atentie deosebita o acordam programelor de finantare a magazinelor de vanzare a produselor agricole ale beneficiarilor. Cei care vor infiinta aceste lanturi scurte de aprovizionare vor putea primi pana la 90% sprijin nerambursabil.
Pana in 2020 vom ajunge la o alocare de aproape 2 miliarde de euro pe an si un cuantum de pana la 196 euro pe hectar, ajungand astfel la un cuantum relativ unitar cu ceilalti membri ai UE.
Trebuie sa incurajam fermierii sa delimiteze suprafetele de teren care constituie zone de interes ecologic, sa respecte reglementarile din domeniul agricol si de mediu, precum si cerintele legale in materie de gestionare. Din 2015 vom sustine diversificarea culturilor si mentinerea pajistilor permanente.
Vom sustine si noua Politica Agricola Comuna prin care fondurile vor fi acordate numai fermierilor activi, iar micii fermieri vor fi scutiti de aplicarea masurilor de inverzire.
Aceasta maturizare a agriculturii, prin adoptarea tehnologiei, este un semn extrem de bun. In prezent, agricultura are o pondere de sub 10% din Produsul Intern Brut si vom sustine activ cresterea naturala prin maturizare si prin investitii.
Sunt convins ca este momentul sa sustinem implementarea unei strategii unitare in domeniul agro-industrial, bazata pe nevoile reale din domeniu, care sa ierarhizeze prioritatile de investitii, de asemenea sa sustinem demersurile unitatilor administrativ teritoriale in directia atragerii de fonduri in vederea dezvoltarii economico-sociala a zonelor rurale.