REALITATEA.NET: FMI si CE au acceptat reintregirea salariilor si restituirea banilor catre pensionari (Autor : Mediafax)

FMI si Comisia Europeana au acceptat cresterea salariilor bugetarilor pentru a reveni la nivelul din iunie 2010, prima majorare, de 8%, urmand sa fie operata de la 1 iunie, iar pensionarii vor primi banii retinuti incepand din aceeasi luna.
"S-a majorat deficitul bugetar cu o anumita suma suficienta pentru a acoperi cele doua promisiuni facute de USL, respectiv de premierul Victor Ponta: o anumita suma pentru readucerea salariilor nominale la nivelul din iunie 2010 incepand cu acordarea unei prime creșteri de 8% in luna iunie și, de asemenea, s-a gasit o soluție cuprinzatoare pentru soluționarea problemei pensionarilor, care urmeaza sa primeasca sume lunare incepand tot cu luna iunie", a declarat Florin Georgescu, ministrul desemnat pentru Finante.
Deficitul convenit anterior cu FMI era pe cash de 1,9% din PIB.
El a adaugat ca ambele masuri privind personalul bugetar, pe de o parte, și pensionarii, pe de alta parte, in baza acestui acord cu organismele financiare internationale se vor reflecta intr-o lege, pentru ca numai prin lege pot fi acordate asemenea drepturi banesti.
"Legea va fi emisa, practic va fi ordonanta de urgenta, pana la 25 mai pentru ca, potrivit cadrului juridic existent, trebuie sa acorzi asemnea drepturi catre persoanele fizice cu mai mult de 6 luni inainte de data alegerilor generale. Asa incat pana la 25 mai va fi emis acest act normativ care permite, asa cum v-am spus, majorarea veniturilor salariatilor bugetari si ale pensionarilor. In acea lege vom gasi mai multe detalii, pentru ca aici n-am avut posibilitatea, neavand la dispozitie datele si specialistii care lucreaza in Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii, deci veti gasisi vom gasi datele care spun mai mult decat v-am spus eu in acest moment", a mentionat Georgescu.
Pentru a reveni la nivelul din iunie din 2010, salariile bugetarilor ar urma sa creasca cu 16%.
Ministrul demis al Finantelor, Bogdan Dragoi, a declarat joi ca suma neta pentru reintregirea salariilor incepand cu 1 iunie 2012 este de 1,5 miliarde lei, mentionand ca prin politica de inlocuire a unui singur angajat din 7 plecari naturale din sistemul bugetar s-a ajuns ca la nivelul anului 2012 sa se realizez o economie a cheltuielilor de personal de 600 de milioane lei comparativ cu bugetul aprobat initial.