Aproape toate institutiile financiare au raportat o scadere a profitului din cauza cheltuielilor mai mari cu provizioanele, care au avut un impact negativ major. Conform unor date BNR, sistemul bancar a avut o pierdere de 234 de milioane de lei.

Cele mai importante banci de pe piata romaneasca au raportat in primul semestru profituri in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Chiar daca institutiile si-au diminuat provizioanele, acestea au acordat in continuare credite, dar cu o mai mare atentie si cu garantii mai mari. Astfel, profitul net consolidat dupa impozite si plata intereselor minoritare ale grupului BCR a scazut in primul semestru cu 19,5%, la 488,5 milioane de lei, in principal din cauza cheltuielilor mai mari cu provizioanele, generate de contractia economiei, care a avut un impact negativ major asupra clientilor. Costurile nete cu provizioanele de risc pentru credite si sume de platit in avans au totalizat 974,7 milioane de lei, in urcare cu 24,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pe de alta parte, profitul operational al grupului a urcat in primul trimestru cu 19,8%, la 1,63 miliarde de lei, fiind rezultatul unui avans al venitului operational. Evolutia portofoliului de credite a fost influentata de nivelul creditelor neperformante, care s-au mentinut la un nivel "suportabil", de 14,7% din portofoliul de credite, desi au urcat de la 13,1% la sfarsitul anului 2009.

BRD a raportat un profit net in scadere cu 13,7%

Profitul net al BRD - Groupe Société Générale (BRD) a scazut cu 13,7% in primul semestru, la 366,9 milioane de lei (88,5 milioane de euro), de la 425,2 milioane de lei in intervalul similar din 2009, iar activele au crescut cu 4,9% comparativ cu sfarsitul anului trecut, la 48,6 miliarde de lei. Costul net al riscului a crescut in ianuarie - iunie cu 53,9%, la 628 de milioane de lei (151 de milioane de euro), comparativ cu 408 milioane de lei in acelasi interval din 2009. "Activitatea bancii este afectata de prelungirea crizei economice, care se traduce in mediul bancar printr-un ritm scazut al cererii de produse bancare, respectiv printr-un nivel ridicat al costului net al riscului", a declarat in raport presedintele director general al BRD, Guy Poupet.
Banca a consemnat un venit net bancar de 1,75 miliarde de lei (422 de milioane de euro), cu 7% mai mare decat in primele sase luni din 2009. Volumul total al creditelor acordate clientelei in perioada analizata a crescut cu 7,1% fata de sfarsitul lunii iunie din 2009, la 34,45 miliarde de lei.

Scadere de 18% si pentru UniCredit Tiriac Bank

Totodata, si profitul net al UniCredit Tiriac Bank a scazut in primul semestru cu 18% fata de perioada similara a anului trecut, la 148 de milioane de lei (36 de milioane de euro), conform IFRS, dar castigul calculat potrivit standardelor romanesti de contabilitate, RAS, a fost de 4 ori mai mic, la 31 de milioane de lei. Banca a inregistrat in primele sase luni venituri de 657 de milioane de lei (158,4 milioane de euro), in crestere cu 10% fata de intervalul similar din 2009, in timp ce si-a mentinut cheltuielile operationale. Profitul operational net al bancii a urcat cu 18% in perioada ianuarie - iunie 2010, acoperind de 1,9 ori provizioanele nete pentru credite. "Primele sase luni ale acestui an au reconfirmat tendinta inregistrata in primul trimestru, in conditiile in care cererea pe piata a ramas redusa, iar costul riscului a continuat sa creasca", este de parere directorul general al institutiei de credit, Rasvan Radu.
Raiffeisen Bank a reusit
sa-si injumatateasca provizioanele si Raiffeisen Bank a incheiat primul semestru cu un profit net de 49,98 milioane de euro, in scadere usoara, cu 5%, fata de castigul din ianuarie-iunie 2009, banca reducandu-si la jumatate costurile cu provizioanele pentru credite indoielnice si pierderi, de la 43,79 milioane de euro la 22,67 milioane de euro. In primele sase luni ale anului trecut, Raiffeisen Bank a avut un castig net de 52,6 milioane de euro. Profitul operational al bancii a fost in perioada analizata de 83,8 milioane de euro, in scadere cu 21% fata de nivelul de 106,2 milioane de euro din primul semestru al anului trecut. Venitul net al bancii a scazut in primul semestru, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cu 12%, pana la 210,4 milioane de euro, ca urmare a diminuarii veniturilor obtinute din activitatea de trezorerie. "Chiar daca ne-au scazut veniturile in ultimul an cu 12%, am reusit sa controlam costurile: provizioanele s-au redus mult, am administrat mai eficient toate componentele de cheltuieli, reusind sa ramanem profitabili", declara Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.
Creditele acordate clientilor au depasit 2,7 miliarde de euro, in crestere cu 6,7% fata de aceeasi perioada din 2009.

OTP Bank a pierdut peste sapte milioane
de euro

OTP Bank Romania a inregistrat o pierdere de 2,1 miliarde de forinti (7,3 milioane de euro) in primul semestru, din cauza cresterii costului riscului si a conditiilor economice dificile, care ar putea afecta si urmatoarele trimestre, potrivit raportului grupului ungar OTP. Pierderea din prima jumatate a anului provine integral din trimestrul al doilea, dupa ce OTP Bank Romania a incheiat primele trei luni cu profit zero. In prima jumatate a anului trecut, banca avea un profit consolidat dupa taxe de 561 de milioane de forinti. Costul riscului aproape s-a triplat in Romania, impingand operatiunile bancii pe rosu. Totodata, venitul operational a urcat in trimestrul al doilea cu 48% fata de aceeasi perioada a anului trecut, respectiv cu 40% fata de trimestrul anterior. Astfel, pe fondul unei evolutii mai slabe a creditelor, raportul dintre credite si depozite a scazut cu 53%, la 285%.

Profitul BT a crescut
de trei ori

Banca Transilvania a avut in primul semestru un profit net de 33,21 milioane de lei, de trei ori mai mare fata de rezultatul din perioada similara a anului precedent, cand a obtinut un profit net de 11,06 milioane de lei, in scadere cu 90% fata de exercitiul financiar precedent, dupa ce a constituit provizioane de 22 de milioane de lei. In plus, profitul brut operational inainte de provizionare s-a majorat in primele sase luni cu 68%, la 390 de milioane de lei, de la 233 de milioane de lei, in conditiile in care venitul operational a fost cu 27% mai mare, de 726 de milioane de lei. "Ne-am concentrat pe gasirea de solutii adecvate cererii clientilor, cum ar fi restructurarea sau ieftinirea creditelor, lansarea unei platforme dedicate celor care solicita fonduri europene, dar si a unor produse noi", declara directorul general al bancii, Robert Rekkers.

Un produs pe zi

CEC Bank ofera un credit special destinat proprietarilor de locuinte care doresc sa isi reabiliteze termic imobilele. Dobanda este subventionata integral de stat. Perioada de acordare a creditului este de maximum cinci ani. Banca nu percepe nici un alt comision, inclusiv comision de neutilizare sau rambursare anticipata.

Pierdere neta de 234 de milioane de lei

Rezultatele financiare cumulate ale bancilor indica dupa primele sase luni o pierdere neta de 234 de milioane de lei (55 de milioane de euro), comparativ cu un usor castig, de 90 de milioane de lei, in primul semestru de anul trecut, informeaza Mediafax. Provizioanele constituite de banci insumau 20,2 miliarde de lei, cu aproape 80% mai mari fata de valoarea din iunie 2009. Dupa primele sase luni, creditele restante si indoielnice s-au ridicat la 16,2 miliarde de lei, mai mult decat dublu fata de nivelul de la mijlocul anului trecut si cu 56% peste valoarea din decembrie 2009. Potrivit datelor centralizate de BNR, la finele lunii mai, sistemul bancar inregistra o pierdere de 204 milioane de lei (aproape 49 de milioane de euro), situatie care s-a regasit si in luna mai a anului trecut, cand pierderea s-a ridicat la 228 de milioane de lei. Anul trecut, sistemul bancar a inregistrat un profit net de 815 milioane de lei (200 de milioane de euro), in conditiile in care 22 de institutii de credit au incheiat exercitiul financiar pe plus, iar 20 de banci au raportat pierderi.
Top 10 banci, dupa cota de piata din 2009, pe baza activelor:
Locul 1: BCR - 19,1%
Locul 2: BRD - 14%
Locul 3: Volksbank - 6,6%
Locul 4: Alpha Bank - 6,4%
Locul 5: CEC Bank - 6,3%
Locul 6: UniCredit Tiriac Bank - 6,1%
Locul 7: Raiffeisen Bank - 6,1%
Locul 8: Banca Transilvania - 5,9%
Locul 9: Bancpost - 4,5%
Locul 10: ING Bank - 3,4%
Sursa: BNR