Într-un discurs rostit sâmbata la Venetia, la summit-ul operatorilor europeni de telecomunicatie, comisarul Reding a dat România drept exemplu negativ privind „legislatia slaba si inconsistenta“ în acest domeniu.
Operatorii de telefonie vor ezita sa investeasca pe piata româneasca daca seful autoritatii nationale de reglementare poate fi concediat de doua ori în trei ani, dupa care autoritatea este reorganizata prin ordonanta de urgenta, a spus comisarul pentru telecomunicatii Viviane Reding, conform NewsIn.
„Este chiar si mai clar ca - doar pentru a mentiona un caz deosebit de grav - operatorii vor ezita sa investeasca în promitatoarea piata româneasca daca seful autoritatii nationale de reglementare a telecomunicatiilor poate fi dat afara de doua ori în trei ani, dupa care, de fiecare data, autoritatea este complet reorganizata prin ordonanta de urgenta!“, a spus comisarul. „Acesta este exact genul de situatie problematica la care se refera profesorul Cave când vorbeste de costurile legislatiei slabe si inconsistente“, a adaugat Reding, facând un apel pentru accelerarea pachetului privind telecomunicatiile la nivel european, dupa votul din Parlamentul European, pe 24 septembrie. Profesorul britanic Martin Cave, pe care l-a amintit comisarul în discurs, a calculat recent ca lipsa unei piete unice în domeniul telecomunicatiilor costa foarte mult economia Europei.

Noul cadru legal va aduce operatorii cu adevarat paneuropeni

„Noul cadru legal va încuraja operatorii transnationali sa devina cu adevarat paneuropeni. Va încuraja si autoritatile nationale de reglementare, prin noul oficiu pentru autoritatile europene de reglementare a telecomunicatiilor, sa adauge o perspectiva europeana imperios necesara si sa întareasca independenta lor la nivel national“, a explicat Reding, adaugând ca se întrevede un acord final si ca o piata unica de telecomunicatii ar putea intra în vigoare în 2010. Pe 17 octombrie, comisarul Reding a trimis ministrului român al telecomunicatiilor o a doua scrisoare, în care cere informatii suplimentare si clarificari privind restructurarea Autoritatii Române de Reglementare în Comunicatii.
„Am citit cu atentie informatiile trimise. Ma bucur ca împartasim aceeasi viziune (...), dar motivele de îngrijorare pe care le-am mentionat nu vor fi trecute cu vederea pâna când Comisia nu va examina în detaliu toate datele si documentele prezentate, pentru a stabili daca independenta autoritatii române de reglementare este afectata sau nu de recentele masuri luate pentru reorganizarea ei“, a declarat Reding în scrisoare. În acest sens, comisarul european a declarat ca are nevoie de informatii suplimentare si clarificari pentru a putea evalua masurile luate de Guvernul României, precum si daca acestea respecta cadrul de reglementare al UE pentru comunicatiile electronice.

„Masuri legale“

În prima scrisoare adresata Bucurestiului pe 19 septembrie, Reding ameninta cu „masuri legale“, adica trimiterea cazului la Curtea Europeana de Justitie, dupa ce guvernul român a restructurat prin ordonanta de urgenta  Autoritatea Nationala de Reglementare în Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), astfel încât fostul ei presedinte, Dan Georgescu, nu si-a mai putut relua functia pe care a recâstigat-o în instanta. Dan Georgescu a declarat ca este mirat de rapiditatea cu care guvernul a hotarât desfiintarea institutiei. El a spus ca nu întelege cum actul normativ a obtinut toate avizele necesare.