SNLO se afla in topul datornicilor din Romania, inregistrand debite insemnate catre bugetul de stat, de peste 772 de milioane de lei, insa sefii Societatii Lignitului din Targu Jiu sustin ca ANAF a luat in calcul datorii mai vechi.

Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) este unul dintre cei mai mari debitori la bugetul de stat cu o datorie de peste 772 de milioane de lei, potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Conform site-ului ANAF, SNLO figureaza pe lista marilor contribuabili, care inregistreaza datorii la bugetul de stat. Cifrele pot fi consultate de oricine si, potrivit acestora, la sfarsitul anului trecut, Societatea Lignitului, cu sediul la Targu Jiu, avea de achitat catre bugetul de stat o datorie de 371 de milioane de lei, dobanzile si penalitatile fiind de 1,3 milioane de lei. Din informatiile oferite de ANAF, Societatea Lignitului se afla in executare silita si figura, de asemenea, cu datorii la bugetul asigurarilor sociale de stat, in valoare de 281 de milioane de lei pe 31.12.2008. Totodata, obligatiile la somaj erau de 21 de milioane de lei, iar in contul bugetului de asigurari de sanatate Societatea Lignitului apare cu un debit de 99 de milioane de lei. Datoria cumulata este astfel de 772 de milioane de lei.

"Nu stiu de ce afiseaza toate datele acelea"

Din situatia intocmita de ANAF, obligatiile SNLO catre bugetul de stat vizeaza anii fiscali precedenti, in care s-au inregistrat restante. Conform site-ului ANAF, in fruntea listei marilor contribuabili din Romania datori la bugetul de stat este Compania Nationala a Huilei, urmata de Petrotel Lukoil si Termoelectrica. Pe locul patru se afla SNLO. Alti doi mari contribuabili din Gorj apar la sfarsitul anului trecut cu debite la bugetul de stat. Este vorba de SC CET SA si Remat Gorj SA. Conducerea SNLO, in frunte cu directorul Daniel Burlan, a solicitat saptamana trecuta lamuriri Directiei Mari Contribuabili din cadrul Agentiei Nationale a Lignitului Oltenia, pentru a afla datoriile reale ale SNLO: "Eu stiu ca noi nu suntem in executare silita. Aceasta este procedura si figuram ca fiind in executare silita in vederea recuperarii debitelor pentru ca ni se trimit acele notificari. Am vorbit cu sefa Directiei Mari Contribuabili si pe site apar obligatiile restante de-a lungul anilor, din care s-au platit. In anul 2006, am beneficiat si de un ajutor din partea statului, acesta avand avizul Consiliului Concurentei. De la ANAF mi s-a comunicat ca, in luna aprilie, SNLO este inregistrata cu o datorie de 49 de milioane de lei. M-am uitat si eu mai bine pe datele de pe site si, cand le analizezi, iti dai seama. S-au luat in calcul debitele restante din anii 2004, de cand ne-am infiintat, din 2005. Anul 2006 nu s-a luat, pentru ca am beneficiat de ajutor, ci 2007 si 2008. Pe 2008 am platit, iar pe 2009 figuram cu o datorie de 49 de milioane de lei. Nu stiu de ce afiseaza toate datele acelea", a mentionat Daniel Burlan, care a cerut lamuriri ANAF pentru a se edifica in legatura cu datoriile inregistrate la bugetul de stat de unitatea pe care o conduce. SNLO are de incasat de la beneficiari 3.400 de lei si se pregateste sa disponibilizeze colectiv peste 600 de salariati. Majoritatea angajatilor SNLO (in total 9.200) se afla in prezent in concediu, urmand sa revina la serviciu pe 4 mai. Producatorul de lignit face fata cu greu crizei economice, intrucat complexurile energetice si-au redus de la o luna la alta cererea de carbune, pe fondul scaderii cererii de energie electrica.