Reprezentantii Petrom par de-a dreptul nepasatori la declaratiile presedintelui Basescu si chiar la amenintarile acestuia, nedandu-le absolut nici o importanta. Nici unul dintre oficialii Petrom, prezenti ieri la conferinta de presa, nu a vrut sa comenteze afirmatiile facute de seful statului cu numai o zi in urma. Acesta spunea in cadrul unei emisiuni televizate ca, in conditiile in care companiile petroliere nu vor intelege sa practice preturi moderate, statul ar putea lua o serie de masuri, printre care si impunerea unei taxe foarte mari pe operatiunile portuare care privesc importul si exportul de petrol.
Lupta lui Basescu impotriva cresterii absurde a preturilor la carburanti (in conditiile in care avem o destul de mare productie interna) a inceput de ceva timp si se pare ca nu se va termina curand, mai ales ca cele doua intalniri pe care le-a avut cu petrolistii nu au generat vreun rezultat vizibil.
Ieri, Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele Consiliului de Administratie al Petrom, a declarat ca intalnirile cu presedintele Basescu sunt normale, iar compania sa este sensibila la astfel de discutii. Numai ca din ceea ce a spus Ruttenstorfer rezulta ca seful statului nu are de ce sa-si faca probleme in ceea ce priveste pretul prea mare al carburantilor, pentru ca „preturile din Romania de la benzina si motorina sunt mai mici decat in tarile din regiune“.
Mai mult, reprezentantul Petrom a tinut sa sublinieze ca in opinia sa „presedintele este ingrijorat in primul rand de balanta de plati a Romaniei“, si nu de preturile foarte mari la care au ajuns benzina si motorina.
Totodata, oficialul companiei a mai spus ca Petrom va investi pana in 2010 circa trei miliarde de euro pentru stabilizarea productiei de titei, dar si pentru cresterea gradului de utilizare a rafinariilor.