Noul presedinte Traian Basescu dovedeste ca este departe de a fi un bun cunoscator in chestiuni legate de proiectul de securizare a frontierelor. Reamintim ca atingerea la 1 ianuarie 2007 a unui grad ridicat de control si supraveghere din partea Romaniei la viitoarele granite externe ale Uniunii Europene este o conditie fara de care tara noastra nu poate adera in 2007.
Recent, Basescu a declarat, cu prilejul unei vizite facute la Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), dupa o lauda de zile mari a meritelor deosebite ale angajatilor acestuia, ca doreste ca acest serviciu sa se implice in proiectul de securizare a granitelor. Mai mult, Basescu a lasat sa se inteleaga ca este dispus sa transfere contractul de la EADS catre STS.
Ceea ce insa nu cunoaste seful statului si ceea ce conducerea Serviciului probabil nu a indraznit sa-i spuna este ca STS este deja parte a programului de securizare a granitelor. “Serviciul de Telecomunicatii Speciale face parte din Grupul interministerial pentru managementul frontierelor. Deci, STS face parte din proiectul legat de managementul frontierelor, in special in ceea ce priveste subsistemul de comunicatii“, ne-a declarat Michael Meissner, vicepresedinte responsabil de comunicare in cadrul concernului EADS.
In ceea ce priveste relatiile actualului Cabinet cu EADS (reamintim ca EADS a incheiat contractul de securizare a frontierelor cu fostul Guvern, fara a fi organizata nici un fel de licitatie), Meissner spune: “Am continuat sa lucram in timpul alegerilor si pana acum, pentru a ne putea indeplini partea noastra de contract, pentru a putea respecta ambitiosul program ce trebuie sa indeplineasca toate cerintele pentru integrarea in UE“.
Oficialul EADS a mai aratat ca asteapta sa lucreze cu noua guvernare si ca va avea intalniri cu reprezentantii noii Puteri cat de curand posibil, dupa ce acestia vor fi instalati in functii.