Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere cu 0,2% prognoza de inflatie pentru 2007. Astfel, inflatia va creste de la 3,7% la 3,9%. Totodata, reprezentantii BNR se arata optimisti cand vine vorba de viitor. Pentru 2008, rata inflatiei va scadea cu 0,5% de la 4,2% la 3,7%.
Potrivit BNR, factorii care au determinat amplificarea inflatiei in 2007 peste asteptari sunt evolutiile preturilor volatile (legume, fructe) din cauza secetei, a celor administrate si a preturilor internationale ale petrolului, cele din urma compensate intr-o anumita masura de aprecierea monedei nationale.
Pe de alta parte, in timp ce inflatia pentru anul in curs se dovedeste a fi mai mare decat cea prognozata, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara ca bugetul asigurarilor sociale va avea un deficit nesemnificativ,sau va fi chiar echilibrat, in ciuda majorarii cu 40% a pensiilor. Isarescu sustine acest fapt prin cresterea salariilor, care va aduce un surplus semnificativ de venituri la acest capitol bugetar.