A început recoltatul la porumb si floarea-soarelui. Din cauza caldurii, culturile de toamna s-au copt mai devreme. Pâna acum, productia este mai slaba decât într-un an agricol normal. Porumbul si floarea-soarelui s-au copt mai devreme decât de obicei în aceasta perioada secetoasa. Desi luna în care se recoltau aceste culturi era septembrie, vremea calduroasa a facut ca ele sa se coaca în august. Astfel ca a început campania agricola de toamna cu câteva saptamâni mai devreme decât de obicei, dupa cum anunta Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Dolj. În câteva zone din judet, agricultorii au iesit pe câmpuri înca de la începutul saptamânii si recolteaza de zor porumbul si floarea-soarelui. "A început deja sa se recolteze porumbul timpuriu si floarea-soarelui în sudul judetului, în zona Macesu de Jos si undeva pe lânga Segarcea, dar zilele viitoare va începe campania si în alte zone ale judetului", a spus directorul DADR Dolj, Cornel Popa. În judet sunt cultivate 36.000 de hectare cu floarea-soarelui si 127.000 de hectare cu porumb. Soiurile de porumb timpuriu sunt numai bune de pus în hambare, în timp ce la alte tipuri recoltatul începe peste câteva saptamâni. 
Recolte slabe Daca la paioase productia de anul acesta a fost foarte buna, la porumb si floarea-soarelui recoltele de pâna acum sunt destul de slabe. "La porumbul timpuriu se obtin 6.000 de kilograme boabe la hectar, ceea ce este destul de putin fata de alti ani, când se recoltau 9.000-10.000. Dar nu putem sa tragem o concluzie generala, pentru ca recoltatul este abia la început", a mentionat Popa. Si la floarea-soarelui productia este slaba, de numai 1.300-1.400 de kilograme la hectar. Productii mai mari se vor obtine în zonele unde aceste culturi au fost irigate, dar acestea sunt foarte putine. Producatorii anticipeaza ca vor avea parte de productii mici la porumb si floare. "Plantele au crescut destul de înalte, mai ales porumbul, dar în ultima perioada, când au avut nevoie de apa la umplerea bobului, nu a mai plouat si de aceea vor fi productii mai mici decât ne-am fi asteptat. Stiuletele de porumb a crescut bine, dar boabele sunt ceva mai mici, din cauza secetei", a spus un fermier doljean. Alt agricultor a adaugat ca nici floarea-soarelui nu s-a dezvoltat cum trebuie, din lipsa apei, iar caldura excesiva si prelungita a grabit maturizarea plantelor. 
"Culegem porumbul din cauza ciorilor" Nu numai seceta îndelungata i-a împins pe tarani sa-si recolteze porumbul, ci si stolurile de ciori, care au napadit pe culturi. "Culegem porumbul acum, ca îl manânca ciorile. La capatul tarlalei mi-au mâncat un sfert din recolta. Si la vecini este la fel. Daca începe cineva sa culeaga mâine porumbul, atunci încep si eu. S-a facut mai devreme anul asta, din cauza caldurii", a spus un taran din comuna Cerat. Ciorile au facut prapad si în Simnic. Chiar daca în aceasta zona porumbul înca mai este verde, oamenii se gândesc sa îl culeaga de teama pasarilor. "Ne-au mâncat ciorile tot porumbul. Nu e destul de copt, dar, daca îl mai lasam pe câmp câteva zile, nu mai ramânem cu nimic", a mentionat un agricultor din Simnic. Cum recoltatul a început, specialistii din agricultura spun ca si însamântarea paioaselor si a rapitei se va face, de asemenea, mai devreme anul acesta. Multi fermieri deja si-au procurat samânta, pe motiv ca, daca recoltatul începe de pe acum, toate celelalte lucrari agricole vor fi devansate cu câteva saptamâni.