Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, a declarat ieri ca nu exista motive pentru scumpirea alimentelor, deoarece preturile la astfel de produse, cum ar fi painea, sunt mai mari decat in alte state.
"Nu este nevoie sa existe cresteri la preturile la alimente. Nici la legume si fructe. Marea durere este ca noi nu mancam legume si fructe romanesti. Trebuie sa-i ajutam pe producatori sa se inchege. Am obtinut un ajutor pentru ei, daca au o cifra de afaceri de minimum 100.000 de euro, ca grup de de producatori", a spus Remes.
El a afirmat ca nici daca Romania nu ar avea grau deloc, nu ar trebui sa creasca pretul la paine, pentru ca acesta este mult mai ridicat decat in alte state. "Din punctul meu de vedere, si va spun cu siguranta, ca economist, nici daca Romania nu ar cultiva grau deloc, pretul la paine nu ar trebui sa creasca, pentru ca este mult mai mare decat in alte state", a afirmat Remes.
El a continuat spunand ca trebuie gasita o modalitate de de a "taia specula" firmelor si ca in Romania "nu-i lipsa" de niciun fel de alimente.
Reactia ministrului Agriculturii vine si la declaratiile mai multor reprezentanti ai producatorilor, care au anuntat ca painea si alte alimente de baza s-ar putea scumpi, din cauza reducerii cantitatii de materie prima disponibila pe piata romaneasca, ca urmare a calamitarii unor culturi de catre seceta.

Despagubiri doar pentru cei asigurati

Statul va acorda despagubiri pentru culturi calamitate care insumeaza o suprafata de 720.000 de hectare, reprezentand aproximativ 40% din cele 1,7 milioane de hectare afectate de seceta, intrucat doar acestea sunt asigurate.
Potrivit datelor prezentate ieri de ministrul Agriculturii, hotararea de guvern adoptata miercuri prevede acordarea de despagubiri pentru 488.000 de hectare de grau, 47.000 de hectare de orz si orzoaica, 175.000 de hectare de rapita si 10.000 de hectare de orzoaica de primavara, insumand 720.000 de hectare, in conditiile in care suprafata total afectata este de 1,7 milioane de hectare.
Legea prevede acordarea de despagubiri numai pentru culturile asigurate. (M.C.I.)