Preturile furajelor au crescut din luna iunie cu pana la 30-40%, ca urmare a secetei care a afectat culturile ti a preturilor speculative practicate de intermediari.
Hrana pentru animale este din ce in ce mai scumpa ti mai greu de gasit, in conditiile in care culturile au fost afectate de seceta, iar intermediari practica preturi speculative, spun crescatorii.
"Furajele s-au scumpit ti nu se gasesc. incepand cu iunie au crescut preturile de la 4.000 de lei vechi pe kilogram la 5.500 de lei vechi ti chiar 6.000 lei vechi", a declarat agentiei Mediafax, pretedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc (PRCP), Gheorghe Caruz. Acesta anticipeaza insa ca in perioada urmatoare nu se va scumpi carnea de porc.
Scumpirea furajelor va determina o reducere a efectivului de porci, deti estimarile initale ale crecatorilor pentru acest an erau optimiste.
Şi crescatorii de pasari sunt afectati de scumpirea furajelor.
"Preturile la cerealele din noua recolta au crescut de la 5.000 de lei vechi la 7.000 de lei vechi, iar costul cu cereale reprezinta 40% din valoarea unei retete furajere, astfel ca scumpirea la furaje este de circa 800 de lei vechi. Pretedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), Ilie Van, estimeaza ca producatorii de carne de pasare vor resimti in circa doua-trei luni scumpirea furajelor, dar nu este obligatoriu ca aceasta sa se faca simtita ti la nivel de consumator.