Culturile agricole din sudul tarii sunt afectate de seceta, iar pentru a nu fi compromise in perioada imediat urmatoare este nevoie de o cantitate de precipitatii mai mare de 30-40 de milimetri pe metrul patrat. Afirmatia ii apartine directorului stiintific al Institutului de Cercetare-Dezvoltare Agricola Fundulea, Alexandru Bude, care ne-a mai declarat ca 2007, care se anunta a fi unul secetos, nu va fi un an bun din punct de vedere agricol.

Reprezentantii Institutului Fundulea spun ca in acest moment culturile agricole se prezinta diferit. Alexandru Bude spune ca, daca in cazul culturilor de toamna precum grA¢ul si alte cereale nu s-au inregistrat pierderi cauzate de inghet, in cazul soiurilor precum rapita de toamna pierderile au fost cauzate de stoparea cres-terii. Potrivit directorului Bude, probleme exista si in privinta culturii de orz, care a fost infestata cu virusul ingalbenirii si al impiticirii. a€žStarea vegetatiei depinde de la cultura la cultura, unele dintre acestea prezentA¢ndu-se bine pentru ca au fost tratate cu ingrasaminte precum fosfor si azota€œ, ne-a precizat directorul Institutului Fundulea.
A§n privinta pomilor fructiferi care au inflorit deja in unele zone, exista riscul inghetului pe termen scurt care sa compromita recolta.

A§n plina iarna, salata si ridichi

A§n acelasi timp insa, o parte a agricultorilor se bucura de efectele incalzirii vremii. Anul acesta, culturile de legume, salata verde sau ridichile, au fost recoltate cu o luna si jumatate mai devreme decA¢t in anii trecuti. Pe de alta parte, Alexandru Bude sustine ca faptul ca legumele ies mai devreme nu este un lucru bun decA¢t din perspectiva economica, a pretului. Ca urmare, agricultorii isi pot vinde mai scump legumele iesite de timpuriu. Directorul stiintific al Institutului Fundulea declara ca parametrii climatici au caracter din ce in ce mai acut, cel mai vizibil fiind prin intermediul anotimpurilor, care intr-o zona temperata ca a tarii noastre nu mai sunt in numar de patru.

A§ncalzirea globala, spaima agriculturii?

La inceputul acestui an, Uniunea Europeana impreuna cu comunitatea internationala a propus o serie de masuri menite sa evite consecintele ireversibile pe care le pot provoca schimbarile climatice globale. Potrivit datelor stiintifice, cresterea temperaturii globale trebuie limitata la cel mult 2A°C fata de nivelurile perioadei preindustriale.
Principala propunere a Comisiei se refera la reducerea pA¢na A®n 2020 de catre grupul statelor dezvoltate a emisiilor de dioxid de carbon si de alte a€žgaze cu efect de seraa€œ responsabile de A®ncalzirea planetara cu aproximativ 30% fata de nivelurile din 1990, A®n virtutea unui viitor acord international.
A§n opinia lui Alexandru Bude, efectele incalzirii globale asupra agriculturii in general si a celei romA¢nesti in special nu pot produce decA¢t costuri suplimentare. a€žTotul depinde de cantitatea de apa. Cresterea incalzirii globale presupune extinderea zonelor secetoase, iar costurile cu irigarea cu apa sunt destul de maria€œ, a precizat Alexandru Bude.